Turull no descarta mobilitzacions per impedir la detenció de Puigdemont: «Cridarem a la reacció del país»

El secretari general de Junts assegura que mantenen converses amb els republicans però adverteix els socialistes que descartaran qualsevol qüestió que tingui a veure amb "el cafè para todos"

Jordi Turull, amb els dirigents de Junts i Carles Puigdemont a Argelers, en imatge d'arxiu
Jordi Turull, amb els dirigents de Junts i Carles Puigdemont a Argelers, en imatge d'arxiu | ACN
09 de juliol del 2024

El secretari general de Junts, Jordi Turull, no ha descartat mobilitzacions de l'independentisme per aturar una possible detenció de l'expresident Carles Puigdemont a l'hora de retornar a Catalunya. En una entrevista a El Món a RAC1, el líder juntaire ha estat molt contundent a l'hora de deixar clar que la seva formació política treballa per a la possible investidura de Puigdemont i, per ara, no contemplen altres escenaris. Tampoc es volen situar en el d'una possible detenció, però Turull ha recalcat que el retorn de l'expresident de la Generalitat suposaria una reactivació del moviment independentista. "Cridarem a la reacció del país [...] El que sabem segur és que el president tornarà", ha explicat als micròfons de la cadena privada.

En una jornada marcada per la mort de Marta Ferrusola aquesta passada nit de dilluns i l'arxivament de la causa del Tsunami, el secretari general de Junts ha carregat durament contra el jutge García Castellón. "Ha caigut per la seva pròpia insolvència acreditada i demostrada". Turull, que va ser conseller del Govern durant la legislatura presidida per Puigdemont, ha carregat contra la cúpula de la magistratura espanyola perquè pretén "controlar la política" i l'ha acusat de ser l'últim pòsit del franquisme. Segons ha dit, l'amnistia no té cap error sinó que hi ha "uns jutges que han decidit que no aplicaran la llei". "No pot passar que davant d'aquesta situació ho deixem estar. Trobarem la manera de combatre aquests jutges", ha garantit.

Sobre les negociacions per intentar que Puigdemont sigui investit president, Turull ha assegurat que parlen amb els republicans, però mantenen un silenci al voltant de les qüestions que aborden per a una futurible investidura: "Clar que hi parlem, amb ERC. Ahir mateix vam fer una reunió. No explicarem sobre què, però sí". Ara bé, en les converses paral·leles mantingudes amb el PSOE i amb el PSC, ha deixat evidència que la seva formació descartarà "tot el que sigui la consolidació del cafè para todos". Ha detallat que les converses amb ERC són "molt profundes" i que n'hi va haver "ahir mateix" dilluns a Ginebra (Suïssa) amb la secretària general dels republicans, Marta Rovira.

Puigdemont valora l'arxivament de la causa del Tsunami

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha valorat l'arxivament provisional de la causa del Tsunami Democràtic per part del jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón. En un missatge a X, reconeix que sent "una alegria sense matisos" per aquest fet i considera que la decisió permetrà a la gent "acusada i perseguida injustament" poder recuperar "una part de la vida i la normalitat robades".

No obstant això, es mostra "sorprès" que un magistrat com García-Castellón hagi comès "un error tan estúpid", en descartar una causa amb què "volia coronar una llarga vida al servei de l'Estat". "La clau per entendre-ho millor; era i és un cas de 'lawfare' de manual", ha assenyalat.