Joaquín Aguirre insisteix. El jutge que pilota la investigació de la trama russa del procés ha rebutjat aplicar l'amnistia a Carles Puigdemont i la resta d'investigats per les suposades ingerències del Kremlin en el moviment independentista. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat Nació, l'instructor ja no només considera que hi ha delicte de malversació i alta traïció, sinó que ja hi afegeix també el delicte d'organització criminal en el cas de Puigdemont i l'expresident Artur Mas. Aguirre els atribueix el rol de "lideratge i control de les accions que prenien els seus quadres directius" i podien, per tant, "suspendre o modificar" els contactes amb els representants russos. En els dos escrits, als quals ha tingut accés aquest diari, el jutge denega, per una banda, l'amnistia i, de l'altra, eleva la causa al Tribunal Suprem.
La causa de la trama russa amenaça de convertir-se en una altra via d'aigua de l'amnistia. No per la llei, sinó per la voluntat del jutge de retorçar els fets i trobar maneres d'esquivar-la. Ho ha intentat amb la malversació -seguint el criteri del Suprem, podria quedar-ne al marge- i amb l'alta traïció, també en la categoria d'exclusions si existeix ús de la força i un risc real per a la integritat territorial de l'Estat. Ara introdueix també l'organització criminal, que tampoc entraria dins de la llei. Res d'això no ha passat amb el procés, però el jutge insisteix a mantenir viva la investigació malgrat que l'Audiència de Barcelona li va dir fa unes setmanes que no podia continuar investigant per aquesta via.
La trama russa, fora de l'amnistia
En tot cas, Aguirre sosté que hi va haver una amenaça efectiva i ús de la força per tal que una potència estrangera posés en risc la integritat territorial d'Espanya, els dos requisits per deixar el cas fora de l'amnistia. que "l'ús de la força" que requereix l'alta traïció per ser exclosa de la llei es compleix en la trama russa. Perquè la força "pot ser física o moral" i el concepte de "guerra híbrida" en què el jutge inclou les ingerències de Rússia en el procés encaixaria "de ple" en el concepte de "força" que preveu la llei d'amnistia. "Es va fer un ús efectiu de la força i hi va haver amenaça efectiva", diu Aguirre, per tant la l'amnistia no afecta a la trama russa.
Pilota al Suprem
En una línia similar al que va passar amb la causa de Tsunami -finalment arxivada per un error de Manuel García-Castellón-, el jutge vol dividir el procediment. Puigdemont i el diputat de Junts Francesc de Dalmases són aforats, per això l'instructor demana al Tribunal Suprem que els investigui per la trama russa. El Suprem, que ja ha posat traves a l'amnistia de l'1-O, hi haurà de dir la seva. Per altra banda, la resta d'investigats -l'entorn de Puigdemont, bàsicament-, continuarien al jutjat d'instrucció. Els moviments d'Aguirre ja li han valgut una querella per prevaricació i malversació.
En la causa hi estan implicats Puigdemont, Mas i Dalmases, però també gent de l'entorn de l'expresident, com Gonzalo Boye, el seu advocat, o Josep Alay, el cap de la seva oficina. També l'exdirigent de Junts Elsa Artadi o l'exresponsable de relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas. També empresaris, activistes i periodistes, que coneixien, segons el jutge, les reunions amb ciutadans russos. Destaca, per exemple, el periodista Carles Porta, amic de l'expresident.