Puigdemont es querella contra el jutge Aguirre per malversació i prevaricació

L'expresident demana al TSJC que aparti l'instructor de la causa sobre les ingerències russes en el procés independentista, i l'acusa de vulnerar els drets dels investigats

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
02 de juliol del 2024
Actualitzat a les 12:58h

Carles Puigdemont i Josep Alay, i el seu advocat, Gonzalo Boye, han presentat una querella al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el jutge Joaquín Aguirre pels delictes de malversació i prevaricació. També demanen, com a mesura cautelar, apartar-lo de la causa Volhov i, concretament, de la trama russa del procés que investiga les suposades ingerències del Kremlin en el moviment independentista. Aguirre va obrir una nova peça separada per investigar aquesta qüestió malgrat que els seus superiors, l'Audiència de Barcelona, li havien dit que no podia fer-ho. En aquest procediment hi ha investigats Puigdemont i el seu entorn.

Les defenses dels dirigents de Junts creuen que el magistrat "instrumentalitza la creació de peces separades, amb una finalitat il·legítima i il·lícita, que no és altra que burlar el compliment de les resolucions dictades pels seus superiors jeràrquics". "Per ara ja s'ha dictat una interlocutòria en què 13 persones il·legalment estan sent investigades i es troben a costa de l'arbitri del querellat, sense cap possibilitat de defensar-se i amb greus expectatives de veure, encara més, minvats els seus drets constitucionals", avisen els denunciants en la seva querella.

En un escrit de 39 pàgines, els querellants diuen que Aguirre ja hauria prevaricat des que el 2016 va obrir la investigació contra suposades subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a ONG vinculades al sobiranisme. No obstant, la querella se centra en la interlocutòria d’Aguirre del 21 de juny passat, que considera que suposa una despesa “il·lícita” de recursos públics per desig de l’instructor d’esquivar el manament de l’Audiència de concloure la causa.

L'escrit demana que es prengui declaració a Aguirre com a investigat, i com a testimonis al lletrat de l'administració de justícia del seu jutjat, a un periodista i a l'autor d'un llibre sobre la suposada trama russa.