Totes les pífies del jutge Aguirre que l'inhabiliten per investigar els independentistes

L'àudio filtrat en què el jutge de la trama russa es vanta d'haver torpedinat l'amnistia és l'últim d'una sèrie d'episodis que posen en dubte la seva imparcialitat

El jutge Joaquín Aguirre, investigador de la trama russa del procés
El jutge Joaquín Aguirre, investigador de la trama russa del procés | Laura Fíguls / ACN
01 de juliol del 2024
Actualitzat a les 14:03h

El jutge Joaquín Aguirre s'ha convertit en un dels protagonistes de la lluita d'un sector de la judicatura contra l'amnistia. La decisió d'ara fa uns dies de reobrir la investigació sobre la trama russa per intentar imputar Carles Puigdemont i el seu entorn per malversació i alta traïció, i intentar jugar així una última carta per evitar que la llei sigui efectiva, evidencia les poques ganes que té l'instructor de la causa de Volhov d'aplicar la norma per la via ràpida, com ja han fet alguns tribunals. A tot plegat se li sumen alguns episodis que posen en dubte la imparcialitat d'Aguirre per investigar independentistes. El darrer és l'àudio en què es vanta d'haver torpedinat l'aprovació de l'amnistia, però n'hi ha més.

"El partit soc jo"

Les paraules del jutge Aguirre en un àudio filtrat aquest dilluns serviran a algunes defenses per presentar noves recusacions i intentar apartar-lo de la investigació. L'instructor, en conversa amb un interlocutor desconegut, sosté que, segons li han dit, la llei d'amnistia "s'ha tombat per ell". També que al govern espanyol li queden "dos telediaris alemanys" i apunta que "hi ha gent que s'està situant" i que "ha pres partit" i el partit és ell. Es desconeix l'origen d'aquest àudio, ni amb qui parla el jutge. Segons qui ha publicat l'exclusiva, el Diario.Red, es tracta d'una conversa amb funcionaris que es refereix a la interlocutòria del 29 de gener, en què ja s'apuntava a un possible delicte d'alta traïció contra Puigdemont.

Parlar de la investigació a la televisió alemanya

La llei d'amnistia es va tombar al Congrés el 30 de gener, amb el "no" de Junts pels dubtes sobre l'encaix del terrorisme i l'alta traïció. Aquell mateix dia, Aguirre va donar una entrevista a la televisió pública alemanya -Das Erste- per parlar sobre la trama russa, un fet insòlit tenint en compte que ell pilotava la investigació, i continuava oberta. Aquest mitjà va publicar un reportatge amb el títol Separatistes catalans, la porta del darrere europea de Putin?, en què donava detalls de la causa, presumptament filtrats pel jutge. Mesos abans, una altra televisió alemanya -SWR Fernsehen- va abordar els vincles de Rússia amb l'independentisme, també amb detalls de la investigació. Tot plegat ja va suposar que les defenses intentessin apartar-lo de la investigació, sense èxit.

Els insults a Puigdemont

Fa temps que la imparcialitat d'Aguirre està en entredit. Durant els interrogatoris als investigats de la causa Volhov, el jutge no només feia preguntes, sinó també alguns comentaris amb opinions personals per refermar la seva tesi els fets. Segons ell, Puigdemont és un "covard" i un "dèbil", dona per fet que va "entrar en pànic" després de la declaració d'independència, i va marxar a Bèlgica "al maleter d'un cotxe", cosa que l'expresident sempre ha negat. També assegura que Catalunya necessitava "morts" per justificar que és una "nació oprimida". Insisteix en el relat dels 10.000 soldats russos i posa sobre la taula una surrealista "compra" de l'Aragó per part de Catalunya amb diners del Kremlin. Tot això va ser, de nou, un argument utilitzat per les defenses per intentar aparta-lo de la causa.

La maniobra per reobrir la trama russa

Aguirre pilota des de fa anys l'operació Volhov, d'on neix la investigació dels suposats vincles del Kremlin amb l'independentista per desestabilitzar la Unió Europea. El jutge ha anat prorrogant aquesta carpeta, però sense aportar nous indicis que ho justifiquin. Per això, ara fa unes setmanes, l'Audiència de Barcelona el va obligar a tancar la instrucció i enviar el cas a judici o bé arxivar-lo. Contra tot pronòstic, Aguirre va decidir obrir una nova peça separada per continuar investigant la trama russa, malgrat la decisió dels seus superiors jeràrquics, i va imputar per malversació i alta traïció Carles Puigdemont i el seu entorn més proper, entre ells el seu advocat Gonzalo Boye.

La mateixa resolució posa en dubte la imparcialitat del jutge per continuar investigant. L'instructor reconeix que ha hagut de buscar "solucions alternatives" per continuar investigant malgrat la negativa de l'Audiència de Barcelona. Ho fa amb un relat carregat de valoracions polítiques, que s'assembla més a un assaig acadèmic que no pas a un escrit judicial. Dona per feta la seva tesi de les ingerències del Kremlin en el procés català i, en altres moments, planteja arguments amb poca base només per intentar provar la relació entre determinats investigats amb fets concrets. Boye, investigat i també advocat de Puigdemont i Josep Alay, ja ha anunciat que es querellarà contra el jutge per prevaricació.

La construcció d'un procediment

Fa temps que les defenses denuncien que el jutge Aguirre ha intentat construir un procediment judicial sense base real. En un escrit de principis d'any, Boye va denunciar les maniobres que hi ha darrere, amb l'instructor com a peça clau. Segons l'advocat de Puigdemont i Alay, des del jutjat es va filtrar el contingut del telèfon de Víctor Terradellas, principal investigat en la trama russa, per fonamentar articles periodístics i cartes "anònimes", que al seu torn han servit per nodrir la causa judicial sobre els vincles de l'independentisme amb el Kremlin. Aguirre, el jutge instructor més veterà de Barcelona, té debilitat per les causes mediàtiques i una manera de fer polèmica: llargs períodes d'instrucció, macrocauses i peces separades que acaben convertint els seus procediments en "sudokus processals", com va definir l'Audiència de Barcelona la mateixa trama russa. Des de fa temps s'hi suma, també, els dubtes sobre la seva imparcialitat.

Arxivat a