El jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, va assegurar a diversos funcionaris del jutjat d'instrucció nº1 de Barcelona -del qual ell és titular- que la seva imputació de Carles Puigdemont i Artur Mas per traïció de la suposada trama russa del procés "seria la tomba" del govern de Pedro Sánchez. En uns àudios publicats en exclusiva aquest dilluns per Diario Red, Aguire també es vanagloria d'haver estat el responsable de fer tombar la primera versió de la llei d'amnistia. Concretament, en un primer àudio publicat anteriorment, el magistrat fa referència a la interlocutòria feta a finals de gener per ell mateix. En el primer àudio el jutge Aguirre afirma el següent: "Em diu que ahir això de la llei d'amnistia es va tombar per mi".
A més, el mateix jutge hauria estat el responsable de filtrar informació sobre la mateixa interlocutòria del cas Volhov a la televisió pública alemanya, l'ARD, que abordava el fet des d'una perspectiva concreta: "els independentistes catalans poden ser la portada d'entada de Putin a Europa?". En el segon àudio, que Diario Red mostra aquest dilluns al matí, Aguirre preparava un nou text on intentava esquivar l'ordre de l'Audiència de Barcelona perquè tanqués la instrucció. És de dos mesos abans de la publicació de la segona interlocutòria del magistrat, on insistia a perseguir Puigdemont per aquesta suposada trama russa. El mateix expresident de la Generalitat ha reaccionat a primera hora del matí a les informacions sobre Aguirre. "Quan els jutges fan política des del seu càrrec i el fan servir per subvertir l’estat de dret, això té un nom. I el trobareu al codi penal", ha escrit a X.
Com mostren des del rotatiu, Aguirre fa una referència clara a la seva suposada influència i a la intenció de fer que Junts deixés penjat el govern de Pedro Sánchez, ja que els seus set vots són essencials al Congrés dels Diputats. "És clar, és que serà la tomba. Si ho serà. Al govern li queden dos telenotícies alemanys. Dos. I ja està. A prendre per cul. Aleshores, hi ha gent que s'està situant ja. Ha pres partit, i el partit soc jo." Aquesta publicació provocarà una nova allau de recusacions contra el magistrat.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha criticat amb duresa les gravacions d'Aguirre. "Quants jutges Aguirres hi ha en aquest entramat politicojudicial?", s'ha preguntat al seu compte d'X. "Avui sabrem si el CGPJ actua d’ofici vers aquest “senyor”? O l’aplaudiran? Els bons jutges i fiscals, que n’hi ha i molts, s’haurien de rebel·lar perquè això ho empastifa a tot", ha reclamat Turull, demanant explicacions a la resta de la judicatura. Anteriorment havia denunciat que Aguirre suposa la tendència de "jutges fent activisme polític".
La insistència d'Aguirre
Aguirre va obrir el 21 de juny una nova peça separada per investigar unes presumptes connexions de dirigents independentistes amb l'entorn del Kremlin, malgrat que l'Audiència de Barcelona ja li va dir que no hi havia recorregut. Amb aquesta maniobra, sense nous indicis que la justifiquin, el jutge intentava deixar sense efecte l'amnistia, que exclou els delictes d'alta traïció si hi ha una "amenaça efectiva" i ús de la força que posi en risc la integritat territorial de l'Estat. Des de l'any 2019, no ha aparegut cap nou indici que justifiqui mantenir viva la investigació. En total, Aguirre investiga en aquesta nova peça 11 persones: Artur Mas, Víctor Terradellas, Elsa Artadi, Jordi Sardà, Natàlia Boronat, Zeus Borrell, Miquel Casals, Carles Porta, Aleksander Dmitrenko, Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye.