Per què el jutge investiga Carles Porta per la trama russa del procés?

Aguirre recull converses entre el periodista i l'empresari Víctor Terradellas, un altre dels investigats, i assegura que coneixia les reunions de dirigents independentistes amb suposats emissaris russos

Carles Porta, en una imatge d'arxiu
Carles Porta, en una imatge d'arxiu | Josep Lluís Escudero
21 de juny del 2024

El jutge Joaquín Aguirre no es dona per vençut i insisteix a mantenir viva la suposada trama russa del procés. No té nous indicis i l'Audiència de Barcelona li va dir ara fa uns dies que no podia seguir investigant en aquesta línia. Ara, amb l'amnistia en vigor, ha obert una nova peça per continuar aprofundint entre els presumptes contactes de dirigents independentistes amb emissaris del Kremlin. La sorpresa apareix en els noms que Aguirre vol investigar: més enllà dels habituals, apareix el periodista Carles Porta. Per què el jutge vol investigar-lo?

Porta apareix, segons Aguirre, en alguns missatges que formen part de la causa, en el marc de reunions que podrien ser sospitoses amb ciutadans russos. Porta apareix definit com a periodista i escriptor "amic personal de Puigdemont", i tenia "ple coneixement" del que es va tractar en la reunió a la Casa dels Canonges del dia 26 d'octubre de 2017, el dia abans de la DUI. "Va participar en els actes previs i posteriors que es van dur a terme amb dos emissaris russos", diu la interlocutòria del jutge.

Sempre segons el relat de l'instructor, l'empresari i activista Víctor Terradellas, un dels principals investigats en la causa, parla amb Porta sobre el "pagament d'un deute" i "d'un dels emissaris russos", que anomena Nicolay. "De l'anàlisi de la conversa, es pot intuir que Porta estava al corrent de la reunió catalano-russa que havia tingut lloc moments abans", apunta Aguirre. En aquesta conversa, els dos investigats parlen de la relació de la màfia amb els interlocutors russos i també d'un suposat oferiment de pagar el deute de Catalunya. Porta diu, segons el jutge, que es conforma amb el pagament de 10.000.000 d'euros.

La interlocutòria d'Aguirre recull més converses entre Terradellas i Porta els dies posteriors a la declaració de la independència i els contactes amb els russos. Segons l'instructor, Porta es va prestar a donar un compte corrent controlat per ell perquè "els russos fessin una transferència de diners". Porta no apareix més en les 58 pàgines de l'escrit del jutge, però això li val per incloure'l en la investigació com a investigat pels delictes d'alta traïció i malversació de fons públics, en el marc de la peça separa sobre les "ingerències russes del procés".

 

Arxivat a