Multitudinària manifestació a Madrid en contra de la gestió sanitària d'Ayuso

El moviment de barris i pobles de la capital de l'Estat exigeix al govern autonòmic més inversió en atenció primària, un increment del personal sanitari i millors condicions laborals

Unes 200.000 persones surten al carrer contra el "desmantellament" de l'atenció primària en la sanitat pública madrilenya.
Unes 200.000 persones surten al carrer contra el "desmantellament" de l'atenció primària en la sanitat pública madrilenya. | EP
13 de novembre de 2022, 14:13
Actualitzat: 18:07h
Entre 200.000, segons les dades oficials de la delegació del govern espanyol, i 670.000 persones, segons els convocants, han omplert el centre de Madrid aquest diumenge per protestar contra el "maltractament" a la sanitat pública. Ho han fet en quatre columnes que han partit a les 12:00 del migdia des de diferents punts de la capital de l'Estat per acabar confluint en un sol bloc de veïns i barris a la plaça Cibeles. L'ambient de la marxa, segons han detallat diversos testimonis, ha estat festiu i ha unit sanitaris, famílies i ciutadans en un to reivindicatiu per recuperar "el que és de tots". 

Sota el lema Madrid s'aixeca per la Sanitat Pública. Contra el Pla de Destrucció de l'Atenció Primària, l'acte ha estat convocat pel moviment de barris i pobles de Madrid, veïns que durant els últims anys han protagonitzat protestes en diferents punts de la regió en defensa d'una sanitat pública, universal i de qualitat. Així, persones de totes les edats, moltes d'elles del sector sanitari, han carregat contra la "precarietat" i han exigit "revertir la situació i que la sanitat pública espanyola sigui la millor a Europa i al món", tal com ha comentat un dels portaveus de l'organització convocant.

Acompanyades de batucades, xiulets i botzines, les columnes han iniciat el recorregut darrere de quatre pancartes amb lemes diferents en defensa d'aquest "bé comú", ja que tal com han subratllat des de l'organització, "ens hi va la vida". Entre les cartolines, s'hi han pogut llegir missatges com: "La Sanitat Pública és un dret", "el seu pla acaba amb la sanitat" o "urgències tancades, mort assegurada". Un altre element que ha cridat l'atenció ha estat la imatge de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb un nas de Pinotxo que recorria el passeig del Prado sota l'atenta mirada de milers de persones, moltes d'elles amb nens. 

Entre els assistents, han destacat molts professionals que han alçat la seva veu en contra de la situació que pateix la primera línia assistencial. "S'està devastant la sanitat pública amb les retallades que s'estan fent. El 2003, teníem una sanitat en què es podia fer una medicina preventiva a l'atenció primària, però a partir de 2010 van començar les retallades, es van acumular pacients, es van fer llistes d'espera i això va fer que se saturés el sistema. Ara la situació és insostenible", ha assenyalat una professional de Medicina Familiar de l'Hospital La Princesa, en declaracions a Europa Press. En aquest sentit, alguns pacients també han mostrat el seu descontentament pel servei. "La meva doctora ha de tractar un malalt en dos minuts i, a banda d'això, atén les urgències", ha relatat una dona, que ha fet èmfasi en el fet que aquesta protesta "s'ha de defensar a les urnes", motiu pel qual ha demanat "que no s'oblidi la situació que vivim".

"Menys banderes i més infermeres"
La mobilització, per a la portaveu de l'organització convocant, Ana Encinas, ha estat "molt important" perquè "està en joc la salut" i ha recalcat que la concentració "no té res a veure amb partits polítics o sindicats". De fet, ha afirmat que fa dos anys que es mobilitzen "cada setmana per aconseguir un teixit social com aquest". En aquesta línia, és important destacar que tot i que l'acte ha comptat amb el suport d'organitzacions veïnals, sindicats, partits polítics de l'esquerra, associacions sanitàries o plataformes de treballadors, entre altres, des de l'organització han demanat a les persones que s'hi volien sumar que no portessin banderes identificatives.

D'altra banda, la portaveu ha afegit que la responsabilitat de la sanitat pública madrilenya correspon al Govern de la Comunitat que "porta des del 95 desmantellant la sanitat". Així, ha opinat que "la pandèmia ha estat la coartada perfecta per esmicolar sense cap mena de decòrum la sanitat. L'escenari ideal per destrossar els serveis d'urgències. El full de ruta d'aquest govern popular és molt determinat, privatitzar costi el que costi", ha subratllat.

Entitats, sindicats, partits i personalitats s'han sumat a la marxa
La concentració ha tingut el suport d'organitzacions com la FRAVM; els principals sindicats (CC.OO., UGT, CSIT Unió Professional, Satse i Amyts); partits polítics de l'esquerra (amb la presència de Mónica García i Rita Maestre, de Más Madrid; Juan Lobato i Mar Espinar, del PSOE; Alejandra Jacinto, Carolina Alonso i Roberto Sotomayor, de Podem, o l'exlíder Pablo Iglesias); associacions sanitàries i plataformes de treballadors, o el director de cinema Pedro Almodóvar. Amb tot, la marxa ciutadana, que ha inundat el centre de la capital, ha provocat incidències i talls de trànsit en molts indrets de la ciutat. De fet, una hora abans de la convocatòria, la zona d'Atocha ja començava a ser un formiguer de gent.

Finalment, en un escenari situat a la Cibeles, els organitzadors de l'esdeveniment han llegit un manifest per denunciar "el pla de destrucció de l'atenció primària" imposat per l'executiu regional i han reclamat blindar la sanitat pública i revertir el model privatitzador a la regió. Concretament, han reclamat més inversió en sanitat, principalment en atenció primària, el primer nivell assistencial de la sanitat madrilenya. "No pararem de mobilitzar-nos fins que l'Ayuso tregui les seves urpes del nostre bé comú, l'atenció primària", han defensat els organitzadors. També han exigit un increment del personal sanitari i millors condicions laborals.

Posteriorment, han fet un minut de silenci en memòria dels morts durant la pandèmia, període en què la Comunitat de Madrid va aprovar "els procediments de difunts que impedien portar els usuaris de residències a un hospital públic", segons ha recordat l'organització. Ha estat precisament quan s'ha explicat això que s'ha elevat el to per afirmar que "no són morts, són assassinats". L'organització ha apuntat que el seu anhel és "deixar als nostres fills i nets el més valuós dels llegats, que nosaltres hem rebut gràcies a l'esforç dels nostres pares. Perquè avui, aquí, no només estem defensant el dret a la sanitat pública, sinó també el dret a una societat més justa i democràtica. Cal cuidar als que ens cuiden". L'acte ha acabat entorn de les 14:30 del migdia amb l'actuació del Cor i l'Orquestra Solfónica, més conegut com La Solfónica, un grup d'activistes musicals format l'any 2011 en el marc de les protestes del moviment 15M. També durant la cita s'ha interpretat el tema El cant de la llibertat de José Antonio Labordeta i s'ha pogut gaudir d'una batucada formada per més de 400 integrants.

"Moció de censura ciutadana" a Ayuso
En l'esfera política, Mónica García i Rita Maestre han defensat que la sanitat pública "no es toca ni es desballesta" i han assegurat que la societat madrilenya "està dient que ja n'hi ha prou". Podem ha sostingut que aquest diumenge "comença el canvi" a la Comunitat amb una "moció de censura ciutadana" a les polítiques sanitàries de la presidenta Ayuso. Així ho ha assenyalat Alejandra Jacinto a la manifestació: "Madrid s'aixeca per una sanitat pública i per la resta de serveis públics. És una mobilització històrica". Jacinto ha recordat que no es tracta d'una mobilització "espontània" sinó que ve precedida de concentracions en diferents pobles i districtes. Per part seva, Juan Lobato ha exigit a Ayuso que "rectifiqui" el seu pla sanitari i ha valorat que la capital de l'Estat "mereix un canvi" després de més de 20 anys amb governs del PP.

La manifestació ocorre tot just després de la mobilització que va tenir lloc el passat 22 d'octubre, convocada per una trentena de col·lectius socials i professionals, en defensa d'una sanitat pública, universal i de qualitat, que va reunir milers de ciutadans i professionals sanitaris al centre de la capital de l'Estat. Concretament, van ser 50.000 persones, segons la delegació del govern espanyol i 23.000, segons els organitzadors.