Òmnium i l'ANC fan una crida a custodiar els col·legis del referèndum a partir d'aquesta tarda

Demanen a la ciutadania ser partícips de la iniciativa dels centenars d'escoles que preparen activitats i tancades a partir d'aquest divendres | "És de vital importancia garantir que s'obren els centres", asseguren les entitats

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart; i el de l'ANC, Jordi Sànchez
El president d'Òmnium, Jordi Cuixart; i el de l'ANC, Jordi Sànchez | Sara González
29 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:30h
Xocolatades, activitats esportives, nits del pijama o vídeo fòrum. Centenars d'escoles han programat ja a partir d'aquesta tarda activitats per pares, alumnes i professorat que s'allargaran fins al diumenge per garantir que l'1-O el centre s'obre amb normalitat com a punt de votació del referèndum. Les entitats sobiranistes ANC i Òmnium han celebrat la iniciativa i han fet una crida a custodiar els col·legis electorals. "Aquesta iniciativa és de vital importància per defensar de forma tranquil·la i pacífica els col·legis", ha dit el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Les activitats previstes pels centres educatius començaran aquesta tarda un cop finalitzada la jornada lectiva. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha anticipat que si es produeix alguna determinació judicial per tancar els centres, confia que els agents policials "mantindran la proporcionalitat".

La seu d'Òmnium i altres entitats acullen a partir d'aquest divendres 400 voluntaris que participen a la iniciativa "cabina per la democràcia", una marató de trucades per informar els ciutadans sobre com votar i resoldre dubtes. Les entitats han volgut deixar ben clar que es fa a partir del llistat telefònic públic de les Pàgines Blanques i que no es registren dades. Hi participen algunes persones conegudes de l'àmbit de la cultura, com ara els actors Joel Joan, Montserrat Carulla i Sílvia Bel, la cantant Núria Feliu o l'advocada Magda Oranich.

En les darreres hores, l'executiu de Carles Puigdemont busca dotar de garanties el referèndum davant la intenció de l'Estat d'impedir físicament el'1-O. La previsió, segons diverses fonts consultades, és que a l'àrea metropolitana és on hi hagi més "problemes" davant l'ordre de precintar els col·legis electorals que han rebut totes les forces de seguretat -Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i policia nacional espanyola- per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Des de la policia catalana i Interior, però, el missatge és que els agents dels Mossos no actuaran allà on estigui en perill la "convivència".