Òmnium Cultural s'ha reunit aquest mateix dimecres amb el PSC, ERC, Junts, Comuns i la CUP al Parlament per demanar-los més recursos per duplicar l'oferta de places perquè els nouvinguts aprenguin català. L'objectiu és que arribin fins a les 200.000 de cara a la negociació dels pressupostos de la Generalitat del 2025. Així ho ha reclamat el president de l'entitat, Xavier Antich, en una atenció als mitjans de comunicació des de la cambra catalana, després de la trobada amb els cinc grups parlamentaris convocats, a la qual no han convidat els grups de PP, Vox i Aliança Catalana.
"Universalitzar el català"
Antich ha defensat "universalitzar el coneixement de la llengua en un màxim de 10 anys" i ha instat els partits a, textualment, atendre amb fermesa i amb urgència tres reptes: incrementar l'aprenentatge i garantir el dret lingüístic de conèixer el català, el foment del seu ús social i abordar el Pacte Nacional per la Llengua. "Si volem aconseguir el que faria falta en un horitzó de 10 anys, s'hauria de multiplicar encara més del que preveuen fer-ho", ha afegit sobre l'eventual dotació pressupostària destinada a això a través del Consorci de Normalització Lingüística, entre altres.
Així mateix, ha celebrat un "acord absolutament unànime" en el diagnòstic i en la proposta de mesures en matèria lingüística i ha valorat positivament el consens dels grups de sortir, en les seves paraules, de l'actitud de lament, queixa, resistencialisme i defensa i començar a abordar la situació del català de manera constructiva.
Pacte Nacional per la Llengua
Antich també ha celebrat que existeixi la voluntat de reactivar el Pacte Nacional per la Llengua i han demanat als grups que s'impliquin i "se situïn objectius de plena normalització". Després de ser preguntat per una possible data del pacte, l'home al capdavant d'Òmnium espera que sigui com més aviat millor i veu "ideal" que es pugui dur a terme abans de Nadal. La seva reunió amb els grups segueix les trobades amb el president de la Generalitat, Salvador Illa; el president del Parlament, Josep Rull, i el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila.