Pablo Iglesias fa una crida a rentar els draps bruts a casa

Demana que les discrepàncies es solucionin internament i no als mitjans de comunicació | Un grup de militants escridassen Albano Dante Fachin i es mostren reacis a la construcció del nou partit dels "comuns"

Pablo Iglesias i Albano Dante Fachin amb dirigents de la direcció de Podem Catalunya
Pablo Iglesias i Albano Dante Fachin amb dirigents de la direcció de Podem Catalunya | Europa Press
03 de febrer del 2017
Actualitzat el 04 de febrer a les 10:23h
Els draps bruts es renten a casa. Aquesta és la lliçó que ha volgut donar el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, a les seves bases a Catalunya. Una màxima que ha reconegut que s'ha d'aplicar ell mateix, tenint en compte el pols públic que manté amb Íñigo Errejón, però també a Podem Catalunya, que aquest divendres a Sant Feliu de Llobregat ha celebrat un acte en el qual el seu líder, Albano Dante Fachin, ha estat escridassat per una part del públic. Dos eren els punts candents: la construcció del nou partit dels comuns -un sector de la militància no veu amb bons ulls haver-se de diluir en el nou subjecte juntament amb Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo- i el fet que alguns dels cercles no hagin estat reconeguts per la secretaria d'Organització -ho atribueixen al fet que no són afins a l'actual secretari general-.
"S'ha d'aprendre a discutir de determinades coses allà on toca discutir-les i, quan sortim en societat, sortir com una pinya. Portar-les als mitjans de comunicació és un error", ha advertit el líder de Podem. La recepta anava també per a l'auditori al qual s'adreçava. "En un acte públic no s'escridassa ningú, companys", ha etzibat Iglesias davant de les més de 500 persones que han assistit a l'acte. "Som Podem", ha estat el crit d'una part del públic quan Fachin ha fet referència a la construcció del nou partit. De fet, també hi havia alguna pancarta amb el lema "Sense Podem, ni país ni en comú". Iglesias ha fet una crida a tancar files per forçar el canvi que pregona el partit, de la mateixa manera que Fachin ha instat a construir "una unitat des del debat". 

A una setmana perquè arrenqui Vistalegre 2, Iglesias ha proclamat que és el moment de fer "autocrítica" perquè en els seus tres anys de vida Podem ha "comès errors". Conscient dels riscos de ruptura als quals s'enfronta la formació, el secretari general ha demanat que la unitat de Podem és "indispensable" pel canvi i que aquest objectiu és "més important que les relacions privades". Cap canvi ni particularisme, ha dit, es pot posar per davant. "La diferència ha de ser per sumar, mai per dividir", ha sentenciat.

Iglesias dona suport a la creació del partit dels "comuns"

La proclama és aplicable també al procés de confluència que afronta Podem Catalunya en la construcció del nou partit dels comuns. Fachin l'ha defensat. Això sí, deixant clar que les bases de Podem "no es quedarà mirant", participaran activament per posar-hi la seva empremta i tindran sempre l'última paraula per decidir si s'hi sumen. També Iglesias ha trencat una llança a favor del nou partit que abandera Ada Colau. "A mi, personalment, m'agrada la idea de construir aquest espai polític, però la relació i la participació en el nou subjecte és una decisió sobirana dels inscrits de Podem Catalunya", ha dit tot advertint que "per guanyar eleccions" cal treballar colze a colze amb altres espais.

De fet, al marge del projecte que s'acabi imposant a Vistalegre 2, a la llista d'exigències de Podem Catalunya de cara al congrés està el fet de tenir la "plena facultat" per decidir la seva política de pactes, una condició indispensable a l'hora d'afrontar la creació del nou partit dels comuns. Volen, en definitiva, sobirania jurídica, econòmica i financera. El partit que lidera Fachin entén que l'assemblea de la seva formació ha de poder prendre les decisions que consideri de forma autònoma sempre i quan respectin "els principis ètics i polítics" de Podem. 

"Quan diem que defensem la plurinacionalitat ho diem de veritat", ha insistit Iglesias, que també ha defensat, de nou, el dret a decidir dels catalans. 

Amb un peu al carrer

Fent ja referència al model d'oposició que ell considera que ha de fer Podem, ha assegurat que, si bé les institucions són "fonamentals per canviar les coses" no s'ha de deixar de tenir un peu en les lluites socials. Ho ha dit en referència al model defensat per Errejón, que posa l'accent en construir una imatge de Podem com a partit de govern a través de la seva tasca parlamentària.

Recuperar terreny a Catalunya

La presència de Pablo Iglesias a Catalunya no és casual. El líder de Podem necessita recopilar vots de cara a Vistalegre 2, el segon congrés del partit, que arrencarà la setmana que ve. I Catalunya no és precisament un territori "comanxe" per a ell. Errejón, que no pensa disputar-li la secretaria general del partit però sí presentarà llista al consell ciutadà estatal, ha aconseguit una xarxa de suports més sòlida a Catalunya, on té un dels seus principals focus de suports.

També els anticapitalistes han arrelat bé i tenen representants a la direcció d'Albano Dante Fachin -pròxim a Revolta Global, branca de la qual en forma part el secretari polític del partit, Joan Giner-, tot i que el secretari general s'ha anat aproximant en els darrers mesos a un Iglesias que defensa que Podem Catalunya ha de mantenir una personalitat pròpia malgrat la creació del nou partit que abandera Ada Colau. 

Entre els "comuns" es té la percepció que Errejón ha entès millor la realitat de Catalunya. De fet, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el considera el seu millor aliat dins de Podem a l'hora d'encarar la formació del nou subjecte polític. Iglesias intenta contrarrestar l'efecte del seu número dos després d'haver-se allunyat del panorama polític català, en el qual es va implicar de ple durant les eleccions del 27-S del 2015 mogut per l'èxit desbordant de la seva intervenció en l'acte al pavelló de la Vall d'Hebron del 21 de desembre del 2014. En aquells comicis celebrats en un clar context plebiscitari, el secretari general de Podem va ser omnipresent, fins i tot eclipsant el cap de llista, Lluís Rabell. I finalment Catalunya Sí que es Pot va acabar quedant-se amb tan sols 11 diputats.

Des d'aleshores, Iglesias, que va reconèixer no haver entès bé el context polític català, va optar per mantenir-se més al marge, però sempre amb un ull posat en els passos de Podem Catalunya.