Una plataforma impulsada per l'espai de l'antiga CiU farà costat a la llista del PNB a Europa

La iniciativa, sota el nom de Treballem per Catalunya, aspira a convertir-se en una via per "resoldre l'orfandat política" que els seus impulsors detecten en el catalanisme moderat

La cúpula del PNB, en una imatge d'arxiu.
La cúpula del PNB, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
07 de maig del 2024
Actualitzat a les 20:46h

Una nova plataforma sorgida des de l'espai de l'antiga CiU es posa en marxa per "resoldre l'orfandat política" que els seus impulsors detecten en el marc del catalanisme moderat. La iniciativa, que porta com a nom Treballar per Catalunya, s'estrenarà públicament amb el suport a la candidatura Coalició per una Europa Solidària (CEUS), que lidera el Partit Nacionalista Basc (PNB) de cara als comicis comunitaris del proper 9 de juny, segons ha pogut saber Nació. Fonts coneixedores del projecte sostenen que la plataforma "posa fi" a la disgregació de les restes de CiU, desapareguda el 2015 -l'any següent Convergència es va refundar en el PDECat, ja liquidat- i que va generar un terratrèmol de sigles.

Al voltant de la nova iniciativa també s'hi trobaran, en bona mesura, els actors que en les últimes municipals es van congregar al voltant d'Ara Pacte Local, el paraigua que unia la majoria del món territorial del PDECat que no havia fet el salt a Junts. Segons els impulsors, Treballem per Catalunya compta amb el suport d'un centenar de persones i organitzacions que provenen de l'espai de l'antiga CiU, i també d'altres partits i projectes polítics que s'hi han "emmirallat" en els últims anys. "Aquest fet significa el retrobament sota una sola plataforma de totes aquestes entitats, organitzacions polítiques i persones", remarquen els dirigents que han posat en marxa el projecte.

Quines són les línies mestres de la plataforma? Defensar a Europa una Unió Europea (UE) de "nacions i pobles" que "lluiten contra la recentralització estatal" promoguda pels grans partits espanyols; promoure un projecte englobat dins la família liberal-demòcrata europea, d'on Convergència va ser expulsada quan Ciutadans hi va entrar; posar en marxa la "forma de fer política" del PNB, amb respecte a les "identitats nacionals"; optar per una Europa que sigui "plural i solidària"; i treballar per protegir els interessos de les persones i les empreses catalanes davant les institucions europees. La papereta del PNB, indiquen, pot servir per "respondre els interessos" dels qui se senten "orfes".

El moviment arriba després que s'hagi procedit a la liquidació del PDECat, que va iniciar el seu declivi quan Carles Puigdemont va estripar-ne el carnet per activar definitivament Junts i quan va quedar fora del Parlament, amb Àngels Chacón com a candidata, a les eleccions catalanes del 2021. L'últim intent d'aquest espai a les urnes va ser la llista encapçalada per Roger Montañola al Congrés dels Diputats, que va quedar lluny d'obtenir representació. A les municipals, celebrades uns mesos abans que les espanyoles, l'espai hereu de Convergència va mantenir alcaldies com Mollerussa, amb Marc Solsona al capdavant, i va obtenir un centenar de regidors. 

L'agermanament que suposa Treballem per Catalunya amb el PNB arriba en un moment en què els nacionalistes bascos han refet els ponts progressivament amb Junts després d'anys de tensions derivades dels anys àlgids del procés català. Tanmateix, les dues formacions acudeixen per separat a les eleccions europees. Al Congrés dels Diputats gaudeixen de bona relació i col·laboren amb intensitats diferents amb el govern espanyol de Pedro Sánchez. El PNB, després de les eleccions de fa unes setmanes, podran continuar al poder -ara amb Imanol Pradales com a lehendakari- gràcies a la més que probable reedició de l'acord de governabilitat amb els socialistes bascos.