Ponsatí s'aparta de la primera línia política: «Cal replantejar el projecte»

Alhora, el projecte que l'eurodiputada impulsa amb Graupera, va quedar-se molt lluny d'entrar al Parlament amb només 13.700 vots

Clara Ponsatí, en l'acte de presentació d'Alhora
Clara Ponsatí, en l'acte de presentació d'Alhora | Hugo Fernández Alcaraz
Lluís Girona Boffi
13 de maig del 2024

 

Baixa d'una de les figures del procés. L'eurodiputada i cap de llista d'Alhora, Clara Ponsatí, ha anunciat que s'aparta de la primera línia política després que la seva candidatura s'hagi quedat molt lluny d'entrar al Parlament el 12-M. "El projecte independentista està en una gran crisi, i no us hem sabut convèncer que a Alhora tenim idees per començar a revertir-ho", ha admès en un missatge a les xarxes socials, a la vegada que ha demanat "replantejar el projecte" davant els mals resultats independentistes.

 

El projecte, coliderat amb Jordi Graupera, va obtenir uns resultats molt lluny de les expectatives, amb només 13.700 vots i el 0,4%. La mateixa Ponsatí ja va donar pistes del seu futur en la compareixença de la nit electoral: "Hem de valorar fins a quin punt les persones que hem estat al capdavant hem de seguir-hi", no només referint-se a Alhora, sinó també als mals resultats globals de l'independentisme.

Però Alhora no s'atura. Ponsatí i Graupera van anunciar també aquest diumenge un congrés constituent el 29 de juny: "Serà el partit que remuntarà l'independentisme en el futur", va dir l'eurodiputada, que es prepara per passar el relleu al seu número dos i fins ara assessor al Parlament Europeu.

L'exconsellera d'Educació i eurodiputada de Junts va consumar el divorci amb Puigdemont i va bastir la candidatura del quart espai independentista, fent tàndem amb Graupera. La marca d'Alhora va entrar amb força en la precampanya amb una proposta per revisar el model d'escola catalana que va generar polèmica.

Perquè la formació ha fet un esforç per plantejar debats de país que fugissin de llocs comuns afermats mentre desplegava un full de ruta independentista crític amb les forces que van liderar el procés, fins al punt de plantejar un salt unilateral a l'estat propi per la via d'una revolució sostinguda. Aquest ha estat el segon desengany de Graupera, després de l'aposta fallida per Primàries. La presència de Puigdemont ha condicionat massa les seves possibilitats.