PP i Vox governaran en coalició a Extremadura

L'extrema dreta entrarà a l'executiu amb la Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural després de superar les reticències inicials de la presidenta popular, que va afirmar que no podia liderar la regió amb un partit que nega la violència masclista

María Guardiola amb Alberto Núñez Feijóo
María Guardiola amb Alberto Núñez Feijóo | David Mudarra / PP
30 de juny del 2023
Actualitzat a les 11:19h
El PP i Vox han arribat a un acord a Extremadura per governar la Junta i perquè la popular María Guardiola, reticent en un primer moment a pactar amb l'extrema dreta, es converteixi en presidenta. El partit liderat per Santiago Abascal entrarà a la regió amb una conselleria, la de Gestió Forestal i Món Rural.

Han avançat l'acord aquest mateix divendres tots dos partits a través d'un comunicat. La signatura del pacte entre Guardiola i el portaveu de Vox a l'Assemblea d'Extremadura, Ángel Pelayo Gordillo, serà a les 12:45 del migdia. "PP i Vox han assumit la responsabilitat de dotar la regió d'un govern estable i amb un full de ruta clar per posar fi a les polítiques socialistes que han llastrat el desenvolupament de la regió", han subratllat les formacions.

Concretament, l'àmbit programàtic que s'ha negociat inclou 60 mesures que encara no han estat detallades, però que segons el comunicat signat per tots dos partits estan "centrades en les prioritats de les famílies extremenyes, en combatre l'atur, la pobresa, la falta d'oportunitats i la despoblació".

L'acord entre PP i Vox arriba després d'un canvi de criteri de la presidenta del PP d'Extremadura, que en un primer moment era reticent a pactar amb els ultres. El 20 de juny va afirmar en roda de premsa que no podia deixar entrar al govern un partit que "nega la violència masclista". Finalment, però, les pressions del PP de Génova i la possibilitat que el socialista Guillermo Fernández Vara se sotmetés a una investidura que segurament hauria resultat fallida, han dut Guardiola a fer un gir en la seva posició i afirmar que Vox és "un partit constitucional amb qui es vol posar d'acord". Després de tot plegat, aquest divendres ha signat l'acord per a la investidura.

Les dues formacions han assegurat que l'objectiu és "centrar esforços a assolir els punts en comú i abordar les preocupacions compartides pels seus votants i per una majoria d'extremenys". Les mesures que inclou l'acord programàtic abans esmentat, segons apunten, "tindran repercussió directa als pressupostos generals de la comunitat autònoma d'Extremadura en cada exercici".