El PP intentarà convertir la sessió de control del dimecres en un ple monogràfic sobre corrupció

Els populars asseguren que un empresari afirma haver entregat en repetides ocasions bosses de diners en metàl·lic a la seu de Ferraz “a canvi de favors polítics”

Borja Sémper, portaveu del PP.
Borja Sémper, portaveu del PP. | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
14 d'octubre de 2024, 11:24
Actualitzat: 11:45h

Ofensives en tots els fronts possibles. El PP està decidit a explotar la seva oposició per desgastar el govern de Pedro Sánchez fins a l'extenuació, i aquest dilluns al matí ha presentat una querella al jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional contra el PSOE per presumpte finançament il·legal, suborn i tràfic d'influències en el marc del "cas Koldo". La via judicial, però, no serà l'única que explotaran els populars, sinó que també explotaran la política aprofitant la sessió de control que hi ha dimecres al Congrés.

Així ho ha anunciat el portaveu dels populars Borja Sémper, que ha explicat que intentaran, a través de la junta de portaveus, que es reconfigurin les preguntes ja registrades pel seu grup parlamentari per convertir el ple en un "monogràfic de corrupció". Ara bé, ha recordat que això només serà possible si hi ha "unanimitat", per la qual cosa ha demanat a la resta de forces polítiques "col·laboració". 

Més enllà de la sessió de control, en què basa el PP la seva denúncia? Segons Sémper, les sospites venen perquè un empresari ha explicat que va anar a la seu del PSOE, al carrer Ferraz, amb "bosses plenes de diners" a canvi de favors polítics, un fet que apunta al "finançament irregular".

Diumenge, quan el PP va anunciar la intenció de querellar-se, va apuntar diverses qüestions com per investigar al PSOE, relacionades amb el cas Koldo. Concretament es van referir al viatge de Delcy Rodríguez a Espanya, "la corrupció socialista de l'IVA dels hidrocarburs", o la causa oberta a Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. A parer del PP, totes tenen un nexe d'unió i és el mateix president Sánchez.

Just aquest dilluns la Fiscalia de Madrid s'ha oposat a admetre a tràmit la querella formulada per Gómez contra el jutge que la investiga, Juan Carlos Peinado. Segons el ministeri públic, no es donen els pressuposats legals exigits per a la seva admissió a tràmit.

En paral·lel a aquests moviments, Sánchez es troba aquest dilluns a Barcelona per participar en les jornades 'World in Progress Barcelona', des d'on s'espera que faci alguna referència a aquesta querella. Qui ja s'ha pronunciat és la ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, que ha criticat al PP per anunciar una querella contra el PSOE per corrupció des de la seva seu "pagada amb diners negres". "Podrien haver dedicat el matí a parlar com afronten aquests gairebé trenta judicis que tenen pendents els anys vinents el PP en matèria de corrupció", ha afegit.

També la portaveu del PSC, Lluïsa Moret, ha furgat contra la querella del PP, que ha titllat d'un "espectacle per amagar els seus propis casos".  En roda de premsa, la també vicesecretària primera ha retret a la formació d'Alberto Núñez Feijóo que "l'únic fet explícit és la seva condemna com a partit".