El PSC encara nota l’efecte Sánchez: «El vot a Illa també és per a ell»

Els socialistes, en un acte íntegrament en castellà a l'Hospitalet, garanteixen un "autogovern" que faci polítiques "excel·lents" i una "participació activa" per millorar Espanya

El candidat del PSC, Salvador Illa, aquest dimarts a l'Hospitalet de Llobregat
El candidat del PSC, Salvador Illa, aquest dimarts a l'Hospitalet de Llobregat | PSC
30 d'abril del 2024
Actualitzat a les 20:33h

Amb la incògnita Sánchez resolta i el suport d'un ventall ampli de personalitats -des d'Abel Folk fins a Chelo García Cortés-, Salvador Illa ha omplert aquest dimarts el Centre Cultural Bellvitge Gornal, a l'Hospitalet, un feu històric del PSC. El partit dona per tancada la finta de dimissió del president del govern espanyol i vol centrar-se ara a desplegar les seves propostes per al 12-M, però l'ombra de Sánchez és allargada -aquest dijous faran un gran acte a Sant Boi amb ell- i un dels missatges de l'acte d'avui ha estat que el vot al PSC "val per dos": "Per Illa i per Sánchez". El míting del PSC ha estat íntegrament en castellà.

Acompanyat de l'alcaldessa de l'Hospitalet i senadora, Núria Marín, que ha estat molt crítica amb ERC i Junts, Illa ha reclamat "obrir una nova etapa" a Catalunya després d'uns anys en què el país ha estat "molt per sota" de les seves possibilitats. Ell no ha fet referències a Sánchez -a diferència dels seus companys- i s'ha centrat a criticar la mala gestió del govern i erigir-se com a alternativa. Ha carregat contra ERC i Junts per la mala gestió del Govern per afrontar la sequera, que Catalunya estigui "a la cua d'Espanya en educació" o la poca priorització de les infraestructures i que no s'ampliï l'Aeroport del Prat. "Com vindrà la gent, amb patinet?", ha ironitzat. Illa ha reclamat "prendre decisions". "Cal fer coses, no quedar-se quiet", ha remarcat. 

Davant d'aquest escenari, Illa ha assenyalat directament ERC i Junts. "Han governat ells, quatre presidents", ha dit, i els ha acusat de liderar una "dècada perduda" a Catalunya. "Caldrà un canvi, proposem obrir un temps nou", ha afirmat. Una etapa que prioritzi "unir" i no pas posar el focus en "les diferències". "Hem d'estar més units que mai entre nosaltres, amb la resta d'espanyols i amb la resta del món", ha reclamat. El candidat socialista ha insistit que cal "millorar els serveis públics" com a argamassa per "unir els catalans". "Tots volem una educació excel·lent, infraestructures i una seguretat com els bons temps", ha afirmat.

Per fer això, la proposta d'Illa passa per utilitzar l'autogovern de Catalunya, que cal "respectar". "Hem de recuperar un autogovern exigent i excel·lent en polítiques públiques", ha dit. També cal participar "activament" en la "millora d'Espanya" i per això ha tret pit que en els anys de govern de Sánchez hi ha hagut cinc ministres del PSC. "Què vol dir que ens n'anem? A on? Hem d'anar a ajudar a Espanya", ha dit. Illa ha garantit que no buscarà la "confrontació" ni la "baralla", sinó que buscarà solucions per resoldre els problemes. "Confrontar? L'actitud és la de col·laborar amb lleialtat, exigint, però també autoexigint-nos", ha afirmat.

Sánchez sí, el Govern no

El diputat David Pérez, de l'Hospitalet, ha acusat la dreta d'inventar-se mentides per evitar que es parli d'altres coses, com ara les projeccions de creixement, les inversions que arriben a Catalunya, les pensions o l'augment del salari mínim, del qual es beneficien milers de veïns de l'Hospitalet. "No volen que es parli d'això i fabriquen mentides", ha dit Pérez. Tota la intervenció ha estat en castellà, com també la de l'alcaldessa Núria Marín. 

Mentre les polítiques de Sánchez beneficien l'Hospitalet, les del Govern no serveixen per res, segons el diputat socialista. "La sanitat és un desastre, i a l'Hospitalet més", ha dit. I en educació? "No ha creat ni aules, ni professors de reforç, ni parla amb l'Ajuntament", ha assegurat. Tampoc funcionen, segons ell, les residències de gent gran. "No ha fet ni una residència en els últims deu anys, ni a l'Hospitalet ni a Catalunya", ha afirmat. Per tot plegat, Pérez ha assegurat que ha estat una "dècada perduda" i ha assegurat que el vot al PSC val per dos: "Per Illa i per les polítiques de Sánchez".

Marín carrega contra ERC i Junts

Núria Marín s'ha mostrat convençuda que Illa serà el proper president de la Generalitat i ha assegurat que els socialistes estan contents perquè Pedro Sánchez ha decidit "plantar cara" a les "mentides", al PP i a Vox, però sobretot perquè la sensació dels socialistes és que guanyaran les eleccions catalanes -les enquestes els situen com a favorits- i europees. L'alcaldessa ha denunciat la persecució que va patir ella per les irregularitats al Consell Esportiu de l'Hospitalet i ha recordat que la resposta dels veïns va ser la victòria a les eleccions municipals (malgrat que el PSC va perdre la majoria absoluta).

Marín ha criticat els consellers d'ERC que venen ara a l'Hospitalet per aconseguir vots i ha exigit que, més enllà de passejar-s'hi per campanya, el que cal és un govern "que governi". "Aquests d'ERC s'han limitat a administrar el que hi havia i em sorprèn que ara donin tantes voltes per la ciutat", ha lamentat. L'alcaldessa ha reivindicat la "lluita" dels veïns per aconseguir infraestructures i ha exigit "respecte" al Govern a l'hora d'anunciar nous serveis per al municipi i que "arreglin" allò que hi ha pendent. "No han complert", ha criticat,  ha recordat que els republicans "no han posat ni un candidat de l'Hospitalet".

L'alcaldessa també ha disparat contra Junts, i concretament contra Josep Rull, que va dir fa uns dies que "l'ascensor social s'havia aturat". "L'Hospitalet és el segon motor econòmic d'aquest país, hi ha 107.000 llocs de treball i ja no és un suburbi sinó una gran ciutat", ha afirmat. Marín ha remarcat que hi ha un projecte de futur al municipi i ha exigit a la Generalitat que miri als municipis. "Necessitem una Generalitat al nostre costat que ens ajudi a tirar endavant", ha reblat.