El PSC s'erigeix en el vot útil de l'esquerra per guanyar integració europea i frenar l'extrema dreta

Els socialistes carreguen contra el PP per la poca contundència amb els partits ultres, i fan una crida a refer el model de benestar europeu per dependre menys dels Estats Units, Rússia i la Xina

La candidata del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el candidat del PSC a les europees Javi López
La candidata del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el candidat del PSC a les europees Javi López | Albert Hernández / ACN
02 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:54h

El PSOE afronta amb optimisme les eleccions europees i confia fer un bon resultat a Catalunya i aprofitar l'onada del 12-M, amb la victòria del PSC. Quan comença el tram final de la campanya electoral, els socialistes han celebrat un acte a Lleida, amb presència de la cap de llista, Teresa Ribera i el número tres, Javi López, i al guanyador de les eleccions catalanes, Salvador Illa. En unes eleccions "transcendentals", el missatge és clar: cal concentrar el vot en el PSOE i el PSC davant d'altres opcions d'esquerres -com ERC o Sumar- per fer front a l'extrema dreta i avançar en la integració europea.

Així ho han verbalitzat Illa, Ribera i López. "L'únic vot que garanteix capacitat real de construir més Europa és la dels socialistes", ha dit el líder del PSC, encarregat de cloure l'acte d'aquest diumenge. En la mateixa línia, Ribera ha situat el PSOE com única formació en condicions d'oferir uns bons resultats a les veus progressistes, per frenar les forces reaccionàries. "Volem construir un dic de contenció contra la ultradreta", ha afirmat. També hi ha insistit López, que ha fet una crida a concentrar el vot socialista i no dividir-lo fent consta a altres opcions que no tenen opcions de guanyar o bé tenen menys influència al Parlament Europeu.

Els socialistes han reivindicat el seu projecte i el de la socialdemocràcia europea per a Europa, en un context en què els partits d'ultradreta poden guanyar incidència a Brussel·les. Illa ha destacat que tots els reptes que ha d'afrontar Europa se solucionen aprofundint en el projecte comunitari. En seguretat, davant les agressions de Putin a Ucraïna o en la transició ecològica i la revolució tecnològica, la recepta passa per "més Europa", segons ha destacat el líder del PSC. Per això ha demanat nou caure en el discurs de la por que alimenta la dreta i apostar pel projecte europeu, de "llibertat, solidaritat i respecte".

Tant Illa com Ribera han carregat contra el PP i la dreta tradicional per la seva aproximació a l'extrema dreta. "Intenten diferenciar entre una ultradreta dolenta i una de menys dolenta, i la ultradreta sempre és ultradreta", ha sentenciat Illa, que ha lamentat que tradicions polítiques que al segle XX van ser antifeixistes ara tinguin "dubtes". En la mateixa línia, Ribera ha alertat que els models "xenòfobs, homòfobs i contraris als drets no són mai bons". "Ni el 23-J, ni el 12-M ni el 9-J, no volem dreta i ultradreta", ha reblat la vicepresidenta de Transició Ecològica del govern espanyol. 

Ribera ha alertat davant d'aquelles formacions que volen "normalitzar" el discurs antieuropeu. Per als socialistes, la disjuntiva d'aquestes eleccions passa per decidir entre més llibertat o més intolerància, o més integració europea o avançar cap a la irrellevància al món. Crítica amb el PP per la seva desorientació davant l'auge de l'extrema dreta, els ha qualificat de "còmplices" d'aquelles veus que minen la credibilitat del projecte europeu. Així mateix, ha defensat la resposta socialista en defensa dels drets humans, la pau i el respecte al dret internacional. "Tant a Israel com a Gaza, sempre diem el mateix", ha dit.

Refer el model de benestar europeu

El líder del PSC a Europa, Javi López, ha dit que el 9-J són les eleccions més importants d'Europa i ha criticat el viratge del PPE cap a les tesis de l'extrema dreta. "Volen construir el futur d'Europa de la mà d'Abascal, Meloni i Le Pen", ha dit, i ha acusat la dreta europea de "dimitir" de la seva funció històrica. "El vot dels catalans serà decisiu per a una nova victòria socialista a Espanya", ha assegurat, en la línia del que va passar el 23 de juliol. 

Davant el previsible auge de l'extrema dreta, el PSC ha alertat que posa en risc els avenços dels últims anys i, segons López, "impedirà el pas endavant en termes d'integració" que necessita Europa. "Si Europa vol garantir el seu model de benestar, necessita compactar-se i més integració", ha dit el dirigent socialista. El model europeu, basat en la seguretat dels Estats Units, l'energia de Rússia i els béns de consum de la Xina, s'ha esgotat i cal refer-lo. "Hem de fer-nos càrrec de la nostra seguretat, la transició energètica i recuperar indústries estratègiques", ha receptat.