El PSC s'imposaria a les eleccions i ERC i Junts pugnen pel segon lloc, segons el CEO

L'enquesta situa els socialistes amb 40-47 diputats, però veu viable una majoria independentista

Imatge d'arxiu del Parlament
Imatge d'arxiu del Parlament | Hugo Fernández
26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 12:42h

El clar guanyador de les eleccions catalanes seria avui el PSC. Així ho indica l'enquesta electoral del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), feta pública aquest divendres, segons la qual els socialistes creixerien dels 33 diputats aconseguits el 2021 fins a 40-47. Per darrere, el segon lloc estaria en litigi entre ERC i Junts. Els republicans, que van assolir 33 escons fa tres anys, n'obtindrien entre 31 i 37, mentre que el partit de Carles Puigdemont passaria de 32 a 28-34. La majoria independentista, en tot cas, continuaria sent viable, en la franja mitjana de cada partit.

Lluny dels llocs capdavanters, el PP s'erigiria amb la quarta posició, amb un ascens notable, de 3 a 8-12 escons. En canvi, Vox cauria dels 11 sumats fa tres anys fins a 5-9, mentre que la CUP retrocediria de 9 a 4-8 i els comuns ho farien de 8 a 3-6. Al seu torn, Ciutadans quedaria fora del Parlament i Aliança Catalana podria també restar sense representació o entrar amb fins a 2 diputats. El treball de camp de l’enquesta s’ha dut a terme entre l'11 i el 22 d’abril a través d'entrevistes telefòniques a una mostra de 1.500 persones.

El sondeig també pregunta pel grau d'interès que ha generat la precampanya i tan sols un 20% assegura que hi ha tingut molt o bastant. De fet, només un 47% de catalans sap quina és la data d'eleccions i un 12% més s'hi aproxima. Malgrat tot, en una escala de 0 a 10 pel que fa a probabilitats d'anar a votar, la població se situa, de mitjana, en el 8,1 i gairebé dos de cada tres, es posiciona en el 10, és a dir, que ho farà amb tota seguretat. I entre els temes més rellevants, la gestió dels serveis públics i la situació econòmica pesen més, molt per damunt del debat sobre la independència, en darrer lloc.

Independència: sí o no

En tot cas, pel que fa a l'encaix de Catalunya a l'Estat, el 50% respon que no vol la independència i el 42% sí que la vol, un percentatge similar al del darrer baròmetre del CEO. Malgrat això, davant de la pregunta amb opció múltiple, un 31% d'enquestats prefereix la comunitat autònoma i un 30%, l'estat independent. Un altre 22% prefereix el federalisme i un 8%, ser una regió d'Espanya.