El 42% dels catalans defensa la independència i un 40% prefereix la unitat amb Espanya

Un 76% afirma que Catalunya té dret a decidir el seu futur en un referèndum i tan sols un 18% hi està en desacord, segons el CEO

Manifestació de la Diada, a Barcelona.
Manifestació de la Diada, a Barcelona. | Pau Ollé
21 de març del 2024
Actualitzat a les 12:24h
El 42% dels catalans aposta perquè Catalunya sigui un estat independent, un percentatge lleugerament superior al 40% que prefereix que continuï formant part de l'Estat. Així ho assenyala el primer baròmetre de l'any del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), presentat aquest dijous. Pel que fa a les opcions concretes, un 33% vol una independència pactada i un 9% la vol unilateral, per un 30% que defensa la unitat amb Espanya de formada acordada i un 10% rebutja negociar-la. Les vies de diàleg, per tant, són majoritàries en els dos casos, mentre un 15% no té una posició definida i la resta no ho sap o no contesta.

Aquestes dades contrasten amb una altra pregunta del baròmetre conforme si els catalans volen o no la independència. En aquest cas, un 42% respon que "sí" i un 51%, que "no", uns percentatges molt similars al baròmetre d'octubre passat. Com es pot comprovar, però, el fet de no voler activament la independència no implica automàticament que es desitgi la unitat amb Espanya, ja que també hi ha part de la ciutadania que no hi té preferències. Encara més, l'independentisme està més mobilitzat i, segons l'últim baròmetre, en cas de referèndum, el "sí" guanyaria amb un 42% dels vots, per un 31% de "no" i un 11% més de vots serien en blanc o altres. Un altre 11% s'abstindria i el 5% no ho sap encara.

Igualment, si es pregunta amb diverses opcions d'encaix amb l'Estat, la independència i la comunitat autònoma empaten com a preferides, amb un 31% d'adhesions. Per darrere, un 23% vol una relació federal i un 9% creu que hauria de ser una regió d'Espanya. 

Per altra banda, un 57% dels catalans afirma que Catalunya té ara un nivell insuficient d'autonomia, mentre un 31% creu que és suficient i un 6%, excessiu. Així mateix, un 76% d'enquestats està molt o bastant d'acord que els catalans tenen dret a decidir el seu futur en un referèndum i tan sols un 18% hi està en desacord.

El treball de camp d'aquest baròmetre va tenir lloc entre el 9 de febrer i el 7 de març. Per tant, abans que Pere Aragonès anunciés l'avançament de les eleccions per al 12 de març i, en bona part, de l'acord entre PSOE, ERC i Junts per a l'amnistia, que es va anunciar la nit del 6 de març Les entrevistes es van fer presencialment a 2.000 catalans majors d'edat i amb dret a vot.