El PSC restarà en silenci sobre l'acord amb ERC fins que passi la consulta

L'executiva socialista es reunirà dissabte, l'endemà de la votació de la militància republicana, i remarca que la investidura d'Illa és una "oportunitat única"

Salvador Illa, en un ple del Parlament.
Salvador Illa, en un ple del Parlament.
30 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:32h

Silenci al PSC fins que la militància d'ERC voti el preacord tancat ahir per la investidura de Salvador Illa. En un comunicat, els socialistes han indicat que la direcció no es reunirà fins dissabte, un cop se sàpiga el resultat de la consulta, i han assenyalat que les forces progressistes es troben davant d'una "oportunitat única" per formar Govern el més aviat possible. El calendari, si els afiliats republicans validen l'acord, inclou que el debat d'investidura es pugui celebrar a partir de la setmana vinent.

"En els pròxims dies, els equips negociadors continuaran treballant per avançar en la negociació amb les forces progressistes per tal que Catalunya tingui un Govern com més aviat millor. Estem davant d'una oportunitat única i des del PSC es confia en un resultat positiu per a la ciutadania", assenyala el comunicat dels socialistes. Tenint en compte que el contingut de l'acord és delicat -ERC assegura que se sortirà del règim comú i que es recaptaran tots els impostos-, el silenci del PSC és especialment rellevant.

Republicans i socialistes també han pactat un fre parcial al Hard Rock. Es posen bastons a les rodes al projecte amb una modificació de la llei del Consorci Intermunicipal de Vila-seca i de Salou (CRT) per tal d'elevar el tipus impositiu del joc vinculat als casinos i tornar al règim de fiscalitat anterior a la llei del CRT (un 55%, ara és un 10%). "Es fa necessari, en l’actual context econòmic i social, fer una aposta pel turisme responsable i sostenible i per la descarbonització de la indústria al Camp de Tarragona", diu el text.

Per altra banda, s'estableix al compromís de protegir els espais naturals del voltant de l'aeroport del Prat, mantenir l'energètica pública i impulsar la renda bàsica universal -com va avançar Nació. També mantenir el descompte a la T-Jove i la gratuïtat de la T-16, no eliminar cap dels impostos vigents, arribar a destinar un 2% del pressupost per la Cultura, i impulsar un corredor interior de mercaderies per Tarragona. Pel que fa al Quart Cinturó, el document recull que encara no s'ha arribat a un acord i que la negociació continuarà.