El PSOE guanyaria les europees però la distància amb el PP es redueix, segons el CIS

Vox seria tercera força i l'ultradretà Alvise Pérez amenaça la quarta posició a Sumar

Pedro Sánchez i Teresa Ribera, en un acte de campanya de les eleccions europees.
Pedro Sánchez i Teresa Ribera, en un acte de campanya de les eleccions europees. | Claudia Alba / Europa Press
03 de juny del 2024
Actualitzat el 21 de juny a les 11:06h

El PSOE guanyaria les eleccions europees el pròxim 9 de juny, segons l'estimació de vot del CIS publicada aquest dilluns. La distància respecte al PP, segona força, es redueix des de la darrera enquesta, feta fa dues setmanes. Concretament, els socialistes obtindrien entre el 32% i el 33% del vot a l'Estat i els populars, entre el 28% i el 31%, uns marges molt ajustats. Els seguiria Vox, amb el 10-11%.

La quarta posició se la disputarien Sumar (5-7%) i Se Acabó la fiesta, l'associació d'electors liderada per l'ultradretà Alvise Pérez (5-6%). ERC, amb la coalició Ara Repúbliques, obtindria el 4% dels vots i Junts, l'1,5%. Les dues formacions independentistes empitjoren les expectatives respecte a l'anterior enquesta, especialment la liderada per Toni Comín.

Per una Europa Lliure i Solidària, la llista liderada pel PNB, n'obtindria l'1%, seguit molt a prop de Ciutadans. Per a fer aquesta enquesta, el Centre d'Investigacions Sociològiques ha enquestat 7.491 persones entre el 23 i el 30 de maig.

D'aquest segon termòmetre preelectoral de l'organisme públic destaca que només el 71% està plenament segur que anirà a votar, un percentatge lleugerament superior que fa dues setmanes però igualment set punts per sota de l'enquesta prèvia a les eleccions estatals del 2023.

L'abstenció podria afectar especialment les files de Junts: el 33% de les persones que van optar per Carles Puigdemont el 2019 encara no té del tot clar si votarà. De fet, només el 54% dels antics votants juntaires ha afirmat que repetirà la papereta i el 19% encara no sap qui elegirà. En canvi, el 84% dels electors de la coalició republicana d'ERC, EH Bildu i BNG els tornaria a votar.

En tot cas, el 31% de tota la població l'Estat encara no ha decidit qui votarà.