PSOE i Sumar tanquen un acord per derogar la llei mordassa

Sánchez anunciarà les mesures, que inclou la reforma de la llei de publicitat institucional per evitar les subvencions a pseudoperiodistes, dins del paquet de "regeneració democràtica" que portarà aquest dimecres al Congrés

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu al Congrés
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu al Congrés | Carlos Luján / Europa Press
Redacció
16 de juliol del 2024
Actualitzat a les 12:52h

El PSOE i Sumar han assolit un acord per a la derogació de la llei mordassa -que continua vigent- i la modificació de la llei de publicitat institucional que limitarà les subvencions públiques als mitjans que vulnerin el codi deontològic, segons ha anunciat aquest dimarts des de Brussel·les la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. El president de l'executiu, Pedro Sánchez, ho comunicarà formalment al Congrés aquest dimecres durant una compareixença a petició pròpia, en la qual exposarà les mesures de "regeneració democràtica" que planteja el seu govern.

Segons ha explicat Díaz, PSOE i Sumar han tancat l'acord en les últimes hores per donar compliment al compromís d'investidura de la derogació de la llei mordassa, que els socis no havien aconseguit vehicular. Fruit de l'acord, ha dit la ministra de Treball, "tots els delictes vinculats a les injúries i les llibertats públiques" quedaran derogats. A més, segons Díaz, el paquet d'actuacions inclou també la modificació de la llei de publicitat institucional que ja va anunciar el president espanyol, i que entre altres ha d'establir un topall màxim de finançament dels mitjans per part de les administracions públiques.

Segons la vicepresidenta segona, aquesta llei farà que aquells que practiquen "pseudoperiodisme" i "violin els codis deontològics del periodisme" quedin "privats de subvencions i finançament públics". Díaz ha afirmat que aquestes eren dues mesures "troncals" del paquet de "regeneració democràtica" que han pactat PSOE i PP, però també hi haurà altres iniciatives "més globals" on fins ara ja hi havia més acord. "Tanquem la derogació de la llei mordassa, i s'ha acabat el finançament públic per als pseudoperiodistes al nostre país", ha conclòs. El pas anunciat per Díaz, un vell objectiu de Sumar fins ara no complert, ha de comptar amb l'aval dels socis parlamentaris que van donar suport a la investidura de Sánchez.

Un dels partits d'esquerres amb representació parlamentària és Podem. El diputat Javier Sánchez Serna ha reclamat aquest dimarts al PSOE i Sumar que sumin a la derogació de la llei mordassa una prohibició de les devolucions en calent i l'ús de pilotes de goma per part dels antiavalots. En roda de premsa al Congrés, Sánchez Serna ha recordat que aquesta és "una promesa més que no ve pactada amb els socis de la investidura" i que, per tant, caldrà "estudiar en profunditat", ha advertit. Per prosperar, PSOE i Sumar necessitaran el suport de tots els socis de la investidura, inclosos Podem, i també ERC i Bildu, que van tombar per insuficient l'anterior intent.