Puigdemont avisa l'Estat que no frenarà l'independentisme amb un «Majèstic 2.0»

El president de la Generalitat reclama a la CUP aprovar els pressupostos per no "decebre" l'independentisme mobilitzat | Reclama "confiança en el poble espanyol" sobre el referèndum, i assegura que si el govern espanyol l'acceptés no li passaria factura a les urnes

Carles Puigdemont, aquest dilluns
Carles Puigdemont, aquest dilluns | ACN
12 de desembre de 2016, 20:14
Actualitzat: 23:24h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns al vespre que cal aprovar els pressupostos per al 2017 "per no decebre els ciutadans que s'han mobilitzat per salvar el país". "No concebo que no hi hagi comptes en l'any que ens hem proposat convocar el referèndum", ha assegurat. Aquest missatge, especialment dirigit a la CUP, arriba després que els anticapitalistes hagin demanat la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, per la detenció dels activistes que van cremar fotos del rei.

El dirigent nacionalista ha desafiat l'Estat a culminar l'anomenada "operació diàleg" amb al convocatòria d'un referèndum. " No s'aturarà per això", ha indicat sobre la presumpta voluntat del govern espanyol per acostar posicions amb la Generalitat. "Si vols fer-ho de debò, no hi poses límits i no dius que de determinades coses no en vols parlar", ha apuntat Puigdemont, que ha demanat una solució "política" al cas que no passarà per un "pacte del Majèstic 2.0".

Ironia amb les pancartes

El president ha trobat "ofensiu" que es pretengui embridar el plet català amb un sistema de finançament que permeti més recursos per a Catalunya. "No he vist cap pancarta que demani que Soraya Sáenz de Santamaría tingui un despatx a Barcelona", ha indicat Puigdemont, que ha defensat la "solvència" del nou estat català "des del primer dia".

"No volem un estat independent per aïllar-nos del món", ha indicat el president de la Generalitat, que ha indicat que el govern espanyol no serà capaç de convèncer Catalunya amb un "pacte del Majèstic 2.0". En aquest sentit, Puigdemont ha demanat "capacitat de conèixer i escoltar" a Madrid "coses que no han sentit mai i que hi poden estar en contra".

"Hem de fer confiança als ciutadans espanyols", ha ressaltat Puigdemont en referència a l'acceptació d'un hipotètic referèndum pactat. "Es desmentirien tòpics", ha apuntat el president de la Generalitat, que s'ha obert a "amotllar" el calendari del camí cap a la independència en funció dels esdeveniments relacionats amb la judicialització de la política.

L'Estat i Catalunya

Puigdemont ha participat en un col·loqui al Teatre Romea amb el politòleg Ramón Cotarelo, autor del llibre La República Catalana, editat per Ara Llibres. Cotarelo ha explicat que va començar a fer-se un nom dins de l'independentisme arran d'un vídeo penjat a YouTube en què es recollien les seves intervencions a favor de Catalunya al programa La Tuerka, presentat per Pablo Iglesias. "Catalunya és una nació òrfena d'estat, i aquest estat hauria pogut ser Espanya", ha indicat l'autor del llibre.

Cotarelo ha indicat que l'epígraf anomenat "dret a decidir" perquè "cal dir les coses pel seu nom, i això és el dret a l'autodeterminació". "La nació catalana mai s'ha sotmès", ha apuntat el periodista, que ha indicat que aquest fet és "revolucionari". "Espanya no té cap oferta davant del plantejament d'un estat català", ha assegurat Cotarelo. El politòleg ha destacat que les institucions catalanes tenen mil anys, de manera que els arguments legalistes que esgrimeix el govern espanyol no tenen raó de ser.