Puigdemont carrega contra Sánchez per l'oferta de finançament singular per a Catalunya

El líder de Junts acusa el president del govern espanyol de fer "xantatge" amb la concessió pressupostària a canvi d'investir Illa

Carles Puigdemont, en un míting de la campanya electoral
Carles Puigdemont, en un míting de la campanya electoral
Redacció
17 de juny del 2024

"Creu que el finançament que els catalans mereixem depèn de si el candidat del seu partit és investit president?". Carles Puigdemont ha carregat aquest dilluns al matí contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la seva oferta de finançament singular per a Catalunya. El líder del PSOE va assegurar aquest diumenge en una entrevista a La Vanguardia que el futur de Catalunya "dependrà de la relació estratègica entre PSC i ERC", una relació que permetria millorar el sistema de finançament autonòmic "des del pla multilateral" i, alhora, articular un finançament singular "per a un territori tan important com Catalunya". 

Ara, Puigdemont l'acusa de fer "xantatge": "Jugar amb el benestar i el futur dels catalans com a moneda de canvi de beneficis per al partit em sembla immoral". "Tota la injustícia que patim, tots els diners que se’n van, tota la falta d’execució pressupostària que tenim fins ara es deu al fet que el seu partit no presideix la Generalitat?", li pregunta en un tuit aquest dilluns a primera hora, en què l'amenaça de retirar-li el suport de Junts al Congrés dels Diputats: "Ja vam avisar de quines eren les condicions". 

El líder de Junts assegura que Catalunya necessita un "concert econòmic propi" perquè així ho ha reclamat el poble "a través del seu Parlament". "Els diners que Catalunya necessita són els diners que se’n van i no tornen; els diners que permeten al govern espanyol invertir a Madrid per damunt d’allò pressupostat. Els diners que genera la riquesa econòmica de Catalunya i els impostos que paguen treballadors i empresaris de Catalunya". I rebla que la gent que pensa en tothom, com ell, fa anys que denuncia la "injustícia", mentre que acusa Sánchez de pensar només en el partit: "Només recorden les injustícies quan els afectats són ells, sigui perquè la víctima de la persecució judicial és de la família, sigui perquè el seu partit ho vol governar tot". 

Així, Puigdemont és clar: "Els propers pressupostos generals de l'Estat han de parlar molt clar si volen comptar amb el nostre suport". I remarca que caldrà "mirar amb lupa" quin és el grau d'execució pressupostària que apunten per a Catalunya: "Normalment el que et donen per un costat t'ho treuen per un altre".