Puigdemont, Comín i Junqueras, els grans absents en la jura com a eurodiputats

L'eurodiputada Diana Riba ha promès "per imperatiu legal" i ha recordat la figura dels presos polítics i exiliats

Presa de possessió dels eurodiputats davant la Junta Electoral Central.
Presa de possessió dels eurodiputats davant la Junta Electoral Central. | Europa Press
17 de juny del 2019
Actualitzat a les 14:12h
Ni Carles Puigdemont, ni tampoc Oriol Junqueras ni Toni Comín han pogut ser presents aquest dilluns al Congrés dels Diputats a la jura o promesa de la Constitució espanyola com a eurodiputats. Es tracta del primer pas per a l'assumpció del càrrec, que s'ha realitzat davant la Junta Electoral Central (JEC), tal com estableix l'article 224.2 de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), sense el qual no es pot recollir l'acta al Parlament europeu. 

De fet, és la pròpia Junta Electoral qui ha de comunicar a l'Eurocambra la relació de diputats electes que hagin complert els requisits de prestació de jurament o promesa de la Constitució, després que aquest dilluns se'ls hagi citat a tots, és a dir, als 54 que van resultar escollits. A a cita estan convocats 20 eurodiputats del PSOE, 12 del PP, set de Ciutadans, sis d'Unides Podem, tres de Vox, tres de la cohalició Ara Repúbliques -formada per ERC, EH Bildu i BNG-, dos de Junts per Catalunya, i un de la coalició Europa Solidària conformada per PNV i CC. 

Qui sí que ha comparegut és Diana Riba, parella de Raül Romeva -empresonat preventivament per l'1-O a Soto del Real-. A les portes del Congrés, Riba ha denunciat que l'Estat exerceixi "frau electoral" i vulgui "vetar i silenciar" els tres eurodiputats, promovent una "vulneració flagrant" dels seus drets polítics. En el cas de Junqueras, ha considerat que el Suprem no li ha permès sortir de la presó perquè no li "convé" que adquireixi la immunitat. "Cap demòcrata pot estar orgullós del que passa avui", ha dit. En el moment de la jura o promesa, ho ha fet per "imperatiu legal", i ha recordat les persones exiliades i empresonades: "Per una Europa de les llibertats, inclusiva i pel dret a l'autodeterminació".

També ha comparegut al Congrés el representant legal de Puigdemont i Comín, l'advocat Gonzalo Boye, acompanyat d'un procurador, tot i que ha estat expulsat de la sala de votacions. L'advocat ha portat dins de la sala tots els documents per poder efectuar la promesa per imperatiu legal mitjançant poders notarials. Malgrat l'absència dels dos exiliats, un dispositiu de seguretat excepcional ha recordat la possibilitat -tot i que remota- de la seva compareixença.