Puigdemont desafia Rajoy a explicar al Congrés «l'estat d'excepció encobert» per frenar l'1-O

El president de la Generalitat, en un acte de campanya a Girona, felicita Podem per impulsar una assemblea de càrrecs electes destinada a forçar el PP a pactar el referèndum | Critica que l'Estat estigui vulnerant "drets fonamentals" amb les mesures pensades per bloquejar la consulta vinculant

Carles Puigdemont, aquest dilluns a Girona
Carles Puigdemont, aquest dilluns a Girona | PDECat
18 de setembre del 2017
Actualitzat el 19 de setembre a les 7:14h
"Benvinguts a un acte il·legal", ha exclamat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, a la multitud congregada sota la pluja a la Plaça de la Independència de la ciutat. El públic hi esperava el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja equipada amb paraigües: aquest setembre aguditza el sentit previsor de la ciutadania. Puigdemont ha arribat enmig d'aplaudiments i amb un somriure, perquè sempre ve de gust jugar a casa. El president va ser alcalde de la ciutat entre el 2011 i el 2016, fins que Artur Mas el va reclutar per resoldre l'atzucac posterior al 27-S. "No ens ho estan posant fàcil", ha constatat Puigdemont, que ha apostat per un país en què la gent es pugui "expressar lliurement" i on no es violentin una sèrie de drets fonamentals.

El president ha insistit que vol un país en què la policia "persegueix els criminals i no els discrepants". "Volem un país millor, fugir d'una Espanya antidemocràtica pròpia d'un règim antidemocràtic. Estant violant drets i llibertats fonamentals sense tenir el coratge d'anar al Congrés i explicar per què prenen aquestes decisions", ha assenyalat el dirigent nacionalista en referència al paper del president espanyol, Mariano Rajoy, que veu violats els "drets humans". "S'estan saltant les seves pròpies lleis", ha considerat Puigdemont, referint-se a una Constitució que hauria de servir per "defensar els drets fonamentals", com els d'expressió i de reunió.

"Benvinguts a un acte il·legal", assegura l'alcaldessa de Girona sota la pluja que cau a la Plaça de la Independència de la ciutat

El dirigent nacionalista, que ha volgut agrair el suport dels congregats sota la pluja, ha ressaltat que el govern del PP no ha fet cap proposta, i ha constatat que el PSOE li fa costat en totes les decisions que pren per frenar el referèndum. Els xiulets als socialistes -Girona, fins fa només uns anys, era un dels bastions més rellevants del PSC- han donat pas a crits de "votarem, votarem", que s'estan convertint en una constant al llarg d'aquesta campanya atípica, més marcada per les incautacions de la Guàrdia Civil i les citacions de la Fiscalia que no pas pels mítings que organitza cada partit.

Conciliador amb Pablo Iglesias

Puigdemont ha volgut agrair a Podem la proposta que ha llançat de reunir una assemblea de càrrecs electes destinada a forçar Rajoy a pactar el referèndum. L'entorn del president assegura que no té pensat anar-hi, però els impulsors de la plataforma assenyalen que ha estat ben rebuda en els cercles de Palau. L'exalcalde de Girona ha volgut felicitar el partit que lidera Pablo Iglesias per sortir del "discurs únic" que, a parer seu, existeix a Madrid a l'enton de la qüestió catalana.

"Volem que els ciutadans es posin en marxa i engeguin la força democràtica", ha assenyalat Puigdemont, que ha assegurat que el que tem l'Estat és, precisament, que la gent "vagi amb una papereta a la mà" el dia 1 d'octubre. "Això no ho frena cap fiscal", ha insistit el dirigent nacionalista. "No us deixeu vèncer per la por!", ha exclamat cap al final del seu discurs. El públic ha respost amb el "no tinc por" que es va apoderar dels carrers després dels atemptats de Barcelona i de Cambrils de fa un mes i un dia. Puigdemont ha reclamat "confiança" en la recta final als congregats.

Això no és una "dèria de quatre"

Amb discursos accelerats, possiblement a causa de la pluja i la superpoblació de paraigües -i de bassals-, els dirigents del PDECat que s'han acostat a Girona han volgut deixar clar que el procés "no és una dèria de quatre". En aquests termes s'ha expressat la coordinadora general de la formació, Marta Pascal, que ha fet una crida a "donar-ho tot" en aquestes setmanes decisives. "Som molts i no som delinqüents", ha insistit Pascal, que ha vaticinat que l'Estat "caurà" davant dels vots que hi haurà l'1-O.

Pascal assenayala que els sobiranistes "són molts i no són delinqüents", i apunta que el govern espanyol "caurà" davant dels vots de l'1-O"

Lluís Guinó, vicepresident primer del Parlament i sobre el qual pesa una querella per la tramitació de les lleis del referèndum i de la desconnexió, ha ressaltat que l'aprovació d'aquestes normes es va aconseguir tot i l'oposició de la resta de partits i les seves maniobres. També ha volgut presentar Puigdemont com el president que el país "necessita" per culminar el procés català. Guinó, ja abans que arribés a Palau, era un dels dirigents més propers a l'exalcalde de Girona.