Puigdemont detecta «nerviosisme» pel desenllaç al Congrés i Junts no decidirà fins a última hora

L'expresident assegura a través d'una piulada que encarar unes converses a través de negociacions públiques no és l'opció del seu partit, que reunirà l'executiva dues hores abans de la votació de l'òrgan rector de la cambra

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Nació
14 d'agost del 2023
Actualitzat a les 19:10h
A escassos dies perquè s'esculli la nova configuració de la mesa del Congrés dels Diputats, l'expresident Carles Puigdemont ha tornat a comunicar-se a través de Twitter. En una piulada aquest dilluns al matí, l'eurodiputat ha assegurat que "encarar una negociació a través de negociacions públiques", no és l'opció deJunts de cara a les converses que ja s'estan produïnt per a la investidura del president del govern espanyol en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, i també per la mesa del Congrés. El seu partit no es decidirà fins dijous a les vuit del matí, dues hores abans de la constitució de la cambra, en una executiva telemàtica.
Per això, ha detectat Puigdemont, a mesura que s'apropa el dijous, el dia de la votació de la mesa, "creix el nerviosisme, puja la subhasta i es disparen les especulacions". Davant d'aquest escenari, l'expresident ha receptat "paciència, perseverança i perspectiva". L'escrutini del 23-J ha fet que els vots de Junts -el seu , amb l'abstenció no n'hi ha prou- siguin claus per al futur de Sánchez a la Moncloa o bé per anar de cap a una repetició electoral. Puigdemont és l'home que té a les mans aquesta dicotomia i també qui té la possibilitat d'exigir contrapartides ambicioses.

Aquest, sens dubte, és un dilema difícil per a l'expresident, que en campanya definia el líder del PSOE com "un tio a qui no li compraries un cotxe de segona mà". I una negociació complexa per al president espanyol, que abans de les eleccions deia que Puigdemont s'havia convertit en una "anècdota". El líder de Junts, tot i no ostentar càrrecs orgànics, pilota el pes de l'estratègia, si s'atén també el seu protagonisme a xarxes després dels comicis. Haurà de triar entre condicionar la política espanyola durant quatre anys o l'abisme de tornar a l'ostracisme de la irrellevància parlamentària. 

Per la seva banda, ERC ja ha avisat que ells tampoc donaran fàcilment els seus vots als socialistes, ni tan sols per a la mesa del Congrés. La secretària general de la formació, Marta Rovira, també ha triat Twitter per dir la seva. Des d'allà, ha recordat que des de la cambra baixa "s'ha vetat el català, no s'ha deixat investigar l’espionatge de Pegasus o s'ha encallat la tramitació de la llei d’amnistia". Segons la líder dels republicans, la formació prioritza "l’entesa estratègica amb Junts". En aquest sentit, ERC no voldria renunciar "a la força conjunta i necessària dels 14 diputats independentistes", que “coordinats estratègicament pesen més” que cada partit a la seva "banda".