Puigdemont s'instal·la a la Catalunya Nord

El candidat de Junts es trasllada al Vallespir i deixa Brussel·les amb l'horitzó de la campanya catalana i d'un hipotètic retorn de cara al ple d'investidura

Carles Puigdemont, a Elna.
Carles Puigdemont, a Elna. | Hugo Fernández
05 d'abril del 2024
Actualitzat a les 17:50h

Carles Puigdemont deixa Brussel·les i s'instal·la a la Catalunya Nord. En concret, el candidat de Junts a les eleccions del 12-M s'ha traslladat des de Setmana Santa al Vallespir, segons han indicat fonts de Junts. D'aquesta manera, Puigdemont s'acosta administrativament a Catalunya i dona per acabada l'etapa belga, que va arrencar la tardor del 2017 després de la sortida a l'exili, un cop declarada però no desplegada la declaració d'independència. L'expresident, en el moment que va prendre la decisió de ser candidat a la Generalitat, ja va decidir que no seria cap de cartell a Europa. En els últims comicis comunitaris, va guanyar amb un milió de vots.

La perspectiva de Puigdemont, com ja va assenyalar just després que es convoquessin les eleccions, és la de ser present en el debat d'investidura. La constitució del Parlament s'hauria de fer, com a molt tard, el 10 de juny, i a partir d'aquí s'activaria el calendari perquè el candidat amb més possibilitats teixís possibles aliances. De moment, les últimes enquestes situen Junts per sota del PSC, però en tendència ascendent i amb la capacitat de superar ERC. El compromís de Puigdemont és el de tornar -gràcies a la llei d'amnistia- per "restituir" la presidència de la Generalitat, que ha intentat representar des de l'exili en els últims sis anys i mig.

Junts presenta aquest dissabte la candidatura des d'Elna. Puigdemont estarà acompanyat per Anna Navarro, empresària establerta a Silicon Valley, com a número dos. Josep Rull, Anna Erra i Albert Batetcompleten les cinc primeres posicions en una llista que inclou Ennatu Domingo i Agustí Colomines com a fitxatges en les places número sis i nou, respectivament. La candidatura inclou l'exconseller Jaume Giró en el número onze, i relega fins als llocs 17 i 18 Joan Canadell -número tres el 2021- i Francesc de Dalmases, afí a Laura Borràs.