02
d'abril
de
2024, 18:40
Actualitzat:
18:40h
- El DAFO del 12‑M: com hi arriben els partits?
- El pactòmetre del 12-M: totes les combinacions per governar Catalunya
- Qui guanya i qui perd amb l'avançament d'eleccions a Catalunya?
- Qui guanyarà les eleccions? Això diuen totes les enquestes per al Parlament
"He arribat on he arribat perquè la paraula por la conec poc". Aquesta era el titular de l'entrevista que Anna Navarro Descals -coneguda professionalment com Anna N. Schlegel- va concedir fa exactament tres anys a Nació. L'enunciat d'aquella conversa reposada amb Pep Martí podria servir per descriure la determinació amb el qual l'empresària catalana resident als Estats Units ha fet el salt a la política. Navarro serà la número 2 de Carles Puigdemont a les eleccions del 12 de maig. És el principal fitxatge independent de l'expresident de la Generalitat, que encapçalarà la llista de Junts als comicis catalans.
Nascuda a Olot el 1968, la trajectòria professional de Navarro està estretament lligada a Sillicon Valley. Fins fa tres anys va ocupar a la vicepresidència de NetApp, una companyia amb milers de treballadors especialitzada en big data. El reconeixement aglutinat a Califòrnia va quedar acreditat quan la revista Analytics Insight, especialitzada en informació del sector tecnològic la va guardonar com la dona més influent del món en aquesta matèria. Això va ser l'any 2020. Després arribaria també la Creu de Sant Jordi.
Tot i haver fet carrera en l'àmbit tecnològic, la formació inicial de la número 2 de la candidatura de Puigdemont va ser en filologia alemanya. Va cursar estudis a la Universitat de Barcelona (UB) i després va fer una estada a la Universitat Humboldt de Berlín, a l'antiga zona est de la capital alemanya, quan el Mur encara separava les dues parts d'Europa. Més tard, el 1992, Navarro va traslladar-se als Estats Units, on va crear una empresa de traduccions i datació cultural de productes, que seria la porta d'entrada a un emergent sector tecnològic.
La petita companyia que va fundar va tenir com a clients, entre d'altres, l'empresa de texans Levi Strauss. També Silicon Graphics, que durant una etapa va ser una de les firmes tecnològiques fortes a Califòrnia, centrada en l'elaboració d'ordinadors. Els contactes la van portar a Cisco, una altra companyia referent, que estava creant un equip de traductors per atendre un negoci global. Navarro s'hi va submergir, fins que va entrar de ple en el món de l'enginyeria i els productes tecnològics. Durant tres dècades hi ha dedicat esforços professionals.
Coneguts els seus vincles amb el món sobiranista, Navarro no havia expressat preferències polítiques abans de fer pública la seva adhesió al projecte de Puigdemont. De fet, preguntada en l'entrevista de Nació de 2021 sobre la situació als Estats Units, responia que preferia "no parlar de política". I reivindicava projectar-se com a catalana: "Jo sempre dic que soc dels Pirineus, les muntanyes que separen Catalunya de França. Els catalans de la badia expliquem que el català és una llengua com poden ser el francès o l'italià".