Puigdemont situa la resposta dels Mossos als atemptats com a exemple de «compromís» amb Europa

El president de la Generalitat, en la inauguració de la delegació de la Generalitat als Països Nòrdics, deixa clar que l'1-O els catalans decidiran entre la independència i una "autonomia buida de contingut"

Carles Puigdemont i Raül Romeva, en la inauguració de la delegació de la Generalitat als Països Nòrdics
Carles Puigdemont i Raül Romeva, en la inauguració de la delegació de la Generalitat als Països Nòrdics | Oriol March
30 d'agost de 2017, 18:35
Actualitzat: 18:48h
"L'estat estarà compromès amb la seguretat del continent". Així s'ha expressat aquest dimecres a la tarda el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la inauguració de la delegació del Govern als Països Nòrdics situada a Copenhagen, capital de Dinamarca. Puigdemont, en anglès, ha posat com a exemple l'actuació dels Mossos d'Esquadra a l'hora d'acabar amb la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i a Cambrils el 17 d'agost per refermar el paper que pot jugar Catalunya dins d'Europa.

Segons el president, la resposta policial als atemptats "demostra com de disposats estem a assumir les nostres responsabilitats, dins i fora del país". En una entrevista ciutadana celebrada ahir a través de Facebook Live, Puigdemont va considerar "absolutament indispensable" que Catalunya, en cas de convertir-se en un estat, disposi d'un exèrcit i d'intel·ligència militar. Al mateix temps, però, avui ha volgut deixar clar que una Catalunya independent tindrà "una clara vocació solidària" perquè estarà "compromesa amb un món més just, pacífic i democràtic".

Puigdemont defensa que una Catalunya independent tindrà una "clara vocació solidària" i que estarà compromesa amb un món més "just, democràtic i pacífic"

"La democràcia i els seus valors intrínsecs, la llibertat i la igualtat, estan per sobre de la violència terrorista. Entre totes les institucions, entre tota la ciutadania, doblegarem aquells que intenten confrontar civilitzacions amb l'ús de la violència. No deixarem que una minoria acabi amb la nostra manera de ser, que ha estat forjada al llarg dels segles", ha assegurat el dirigent nacionalista en l'inici del seu discurs, durant el qual ha aprofitat per agrair les mostres de suport internacional després dels fets del 17-A.

A la inauguració hi han assistit, segons fonts del Govern, l'encarregat de negocis de l'ambaixada espanyola a Dinamarca, diputats danesos i suecs, un representant del departament d'Afers Exteriors danès, membres del cos diplomàtic de països nòrdics i bàltics i també delegats de think tanks. A banda, també s'hi han acostat, com és habitual en aquests casos, la comunitat catalana que viu a Copenhagen.

Autonomia "buida de contingut"

El president de la Generalitat ha aprofitat per recordar que queda només un mes per al referèndum de l'1 d'octubre, i ha indicat que hi haurà dues opcions: votar "no" i apostar per una "autonomia buida de contingut", o bé "declarar la independència" en el marc d'una Europa de "sobiranies compartides". "No hi ha més alternatives perquè el govern espanyol s'ha negat contundentment a oferir-ne cap altra", ha ressaltat Puigdemont.

El president insisteix que la independència es desenvoluparà en un context de "sobiranies compartides" a Europa

El dirigent nacionalista ha indicat que els catalans que resideixen a l'estranger "jugaran un paper" en tot aquest procés, tot i que no ha detallat quin serà. També s'ha referit als parlaments europeus que han aprovat mocions a favor del procés català i del diàleg amb l'Estat, com és el cas -precisament- de Dinamarca.

"No vull acabar sense posar en valor la llarga tradició democràtica de Dinamarca i de tots els països nòrdics, que està intrínsecament lligada al seu reconegut model de concertació social, és a dir, la seva cultura del diàleg, col·laboració, el consens social i el pacte, sense obviar les particularitats i matisos de cada cas", ha destacat el president.

"Aliats i amics"

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha assenyalat que els Països Nòrdics i Catalunya són "amics i aliats" des de fa anys. "Ara podem estrènyer més els llaços", ha destacat Romeva, que ha apuntat que l'obertura de la nova oficina catalana permetrà tenir relacions "sense filtres intermediaris". Ara ja són 12 les delegacions que té obertes la Generalitat arreu del món. "L'àrea d'influència de Copenhagen és de cinc països", ha apuntat el conseller en referència a Finlàndia, Dinamarca, Suència, Estònia i Islàndia.

Romeva insisteix que l'obertura de delegacions permet a la Generalitat tenir relacions "sense filtres intermediaris"

L'encarregada d'encetar l'acte, que ha comptat amb l'actuació dels Castellers de Copenhagen, ha estat Francesca Guardiola, delegada de la Generalitat als Països Nòrdics. Guardiola, que és la germana de l'entrenador del Manchester City, ha indicat que la delegació ha de fer de "pont" entre Catalunya i el nord d'Europa.
 

Els Castellers de Copenhagen han actuat en l'obertura de la delegació Foto: Oriol March