Retallada, sense paracaigudista ni salutació d'Illa i Felip VI: la pluja marca la desfilada militar del 12-O

El mal temps dificulta la celebració d'una diada nacional espanyola a Madrid en què ha destacat el retorn de la Generalitat i les escridassades a Sánchez

Felip VI i Salvador Illa, en una imatge d'arxiu
Felip VI i Salvador Illa, en una imatge d'arxiu | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
Redacció
12 d'octubre de 2024, 13:23
Actualitzat: 13:30h

La pluja ha estat la gran protagonista aquest dissabte de la tradicional desfilada militar a Madrid amb motiu del Dia de la Hispanitat. L'exèrcit espanyol i els cossos de seguretat de l'Estat s'han congregat al centre de la ciutat davant la tribuna reial i de centenars de ciutadans, que han esbroncat el president espanyol, Pedro Sánchez. Els grans absents, però, han estat les forces aèries, que han vist com el temporal obligava a cancel·lar la seva exhibició i el paracaigudista no podia saltar amb l'enorme bandera espanyola com estava previst.

El mal temps també ha impedit dur a terme la salutació dels presidents autonòmics amb Felip VI i han truncat la fotografia de Salvador Illa donant la mà al monarca després de més d'una dècada d'absència del cap del Govern en la celebració del 12-O, des que hi participés el també socialista José Montilla del 2010. El president de la Generalitat ha reivindicat una Catalunya que estigui "present en la construcció d'una Espanya plural i diversa". Amb tot, la pluja ha deixat un acte retallat que ha continuat amb la recepció reial a la Zarzuela.

L'acte ha començat poc després de les 11:00 hores, amb l'arribada de Felip VI i Letizia, acompanyats de Leonor, per presidir la parada militar. A més de Sánchez, els monarques espanyols han estat acompanyats per la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la resta dels ministres, a excepció de les d'Igualtat i Joventut i Infància, Ana Redondo i Sira Rego, respectivament. Així mateix, hi havia el cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), l'almirall general Teodoro Esteban López Calderón.

Pel que fa als presidents autonòmics, només han faltat a la cita el canari, Fernando Clavijo, i el lehendakari, Imanol Pradales; mentre que sí que hi han estat els presidents del Congrés i el Senat, Francina Armengol i Pedro Rollán. El líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, també ha fet acte de presència, com ara el líder de Vox, Santiago Abascal, i altres figures polítiques rellevants.

L'abundant pluja ha marcat la jornada i ha afectat el desenvolupament de la desfilada, el recorregut de la qual ha comprès el Passeig de Recoletos i el Passeig del Prado fins a Colón. Poc abans, el Ministeri de Defensa ha informat de la cancel·lació de l'exhibició aèria, el salt de la Patrulla Acrobàtica Paracaigudista de l'Exèrcit de l'Aire (PAPEA) i el vol de la Patrulla Àguila. Estava prevista la mostra de 56 aeronaus i 29 helicòpters i la PAPEA saltaria amb una bandera commemorativa pel desè aniversari de la proclamació de Felip VI.

S'han rendit honors militars als reis espanyols i Felip VI ha passat revista a les tropes. Després, ha tingut lloc l'hissat de la bandera i Felip VI i Leonor han procedit a l'homenatge als que van donar la seva vida per Espanya, cosa que ha començat la desfilada terrestre i motoritzada. A la conclusió, s'han acomiadat i s'ha arriat l'ensenya espanyola.

A la desfilada motoritzada i terrestre hi han participat 117 vehicles, 49 motos i 210 cavalls. Com a novetat, s'han integrat a la desfilada motoritzada dos vehicles de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). En total, han participat 4.092 integrants de les Forces Armades i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i altres institucions, 3.619 homes i 473 dones. A més, el Terç Don Juan d'Àustria 3r de la Legió ha sortit amb Killo, un borrec mascle de sis anys.