Rivera situa Ciutadans a l'oposició enfront el «govern Sánchez-Iglesias»

El líder taronja assegura davant els seus seguidors que els seus diputats seran "els líders" de l'alternativa al nou executiu socialista

Rivera, al costat d'Inés Arrimadas i altres dirigents de Ciutadans, adreçant-se als seus seguidors.
Rivera, al costat d'Inés Arrimadas i altres dirigents de Ciutadans, adreçant-se als seus seguidors. | Europa Press
29 d'abril del 2019
Actualitzat a les 0:33h
En la primera compareixença pública després de saber-se els resultats a les urnes, Albert Rivera ha assegurat als seus seguidors que "seran oposició lleial" enfront "el govern de Sánchez-Iglesias". Ha dit que seran "lleials a la Constitució, a Espanya i als valors europeus". Rivera ha felicitat el PSOE per la seva victòria i ha definit Ciutadans com a "projecte guanyador". 

Rivera ha promès als militants i seguidors congregats que "més aviat que tard governaran" Espanya perquè "és el partit que més s'hi assembla". El líder taronja ha afirmat que aviat hi haurà un govern que "miri al futur, no al passat, que treballi per la unitat de tots els espanyol, no per dividir-los". I ha donat una consigna als seus: "Ara anem a per les europees, a per les municipals". I "a per Madrid", que serà una de les grans batalles de les eleccions que s'acosten, les del 26 de maig. 

El partit taronja es disposa ara a continuar l'embat contra un PP que surt de les urnes extraordinàriament ferit. "Ciutadans s'erigeix com l'esperança i la il·lusió", ha assegurat, per anunciar que "els líders de l'oposició seran els diputats de Ciutadans".

El desmoronament del Partit Popular, que ha perdut més de la meitat dels seus escons, així com un resultat bo, però menor de l'esperat de Vox, han beneficiat Ciutadans i Albert Rivera. El partit taronja ha obtingut 57 escons, 25 més dels que aconseguir en les eleccions espanyoles del 2016, i ha quedat tan sols a 200.000 vots del seu principal competidor a la dreta, el PP. Ha faltat poc perquè Rivera fes el "sorpasso" a Pablo Casado. A més, Ciutadans i PSOE junts arriben a una majoria absoluta molt còmoda (amb 180 escons). 

Rivera no ha assolit els seus grans objectius. No ha pogut superar el PP -tot i que per poc- i la suma dels tres partits de la dreta queda lluny, molt lluny, de la xifra màgica, els 176 escons que donen la majoria absoluta. L'aliança a l'andalusa era la gran fita que els tres partits de dretes buscaven i han ensopegat. Però, amb tot, aquesta ha estat per Rivera una bona nit. Ha salvat la pell i ha deixat el PP en una situació extremament delicada. L'horitzó immediat de les eleccions municipals, europees i autonòmiques del 26 de maig venen amb un PP afeblit i això pot beneficiar encara més els taronja.   

L'aliança a l'andalusa ensopega greument

Més enllà del bon resultat objectiu de Ciutadans, la seva estratègia global ha fracassat. Rivera, igual que el PP, va enfocar tota l'estratègia de campanya en funció de la irrupció de Vox com a nou actor polític en el camp de la dreta espanyola. El temor a una forta irrupció del partit ultra ha condicionat completament el seu missatge, molt virulent contra el sobiranisme -cosa habitual-, però també extraordinàriament agressiu contra el PSOE i Pedro Sánchez. En molts moments de la campanya, els discursos de Casado i de Rivera semblaven intercanviables. Les intervencions de Rivera en els dos debats televisius es van caracteritzar per una gran vehemència i agressivitat. 

El partit taronja ha fet apostes arriscades en els darrers dies de la campanya. Ha intentat mossegar el PP fins al darrer moment. El fitxatge d'Ángel Garrido, fins fa poc president de la Comunitat de Madrid -que ja havia acceptat anar a les llistes europees del PP-, ha estat considerat una punyalada per l'esquena pels populars. També en el cas de Ciutadans, el temor a quedar superats per Vox explica molts dels moviments que han fet els de Rivera. Ara caldrà veure si el nou context, amb la impossibilitat de sumar forces amb les altres dretes i una hipotètica suma amb el PSOE fan variar, altre cop, el discurs del líder taronja.