Roca i González defensen la vigència de la Constitució i «el diàleg enfront la crispació»

L'exdirigent convergent assegura, d'acord amb l'expresident del govern, que "cap dels problemes plantejats avui tenen el seu origen en el text constitucional"

Roca, González i Terribas a l'acte sobre els 40 anys de Constitució.
Roca, González i Terribas a l'acte sobre els 40 anys de Constitució. | ACN
03 de desembre del 2018
Actualitzat el 04 de desembre a les 11:31h
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha estat l'amfitriona aquest vespre a Barcelona d'un debat sobre "La Constitució espanyola, la seva vigència i el seu futur", en el marc dels actes de commemoració dels 40 anys de la Constitució espanyola. L'expresident del govern Felipe González i Miquel Roca, que va ser un dels ponents de la Constitució el 1978, han dialogat sobre la Carta Magna, moderats per la periodista Mònica Terribas.

Des del primer moment del debat s'ha vist que les coincidències eren moltes més que no pas les discrepàncies entre tots dos. Bàsicament, González és més obert a la reforma del text, mentre que Ro ca es mostra més caute. Roca ha fet una defensa del marc constitucional i ha dit que que "els més interessats en el pacte i el dret són les parts més febles". "Catalunya necessita de la força interna de la seva unitat i ha de trobar en el dret la seva garantia".

S'ha reconegut "satisfet" de la Constitució, tot afirmant que "cap dels problemes plantejats avui tenen el seu origen en el text constitucional". L'exdirigent de CDC ha admès que "l'esperit constitucional ha quedat tocat", però cal treballar per tornar-hi. S'ha manifestat escèptic sobre una reforma perquè no veu que hi hagi punts mínims entre les forces polítiques.

González ha fet una apel·lació "al diàleg enfront la crispació". Ha mostrat suport explícit a Pedro Sánchez enfront la crispació que ha vist en molts llocs d'Espanya. González s'ha preguntat "si un dia pactés realment amb Torra, què passaria?". L'expresident ha dit que "fins ara no hi ha hagut cap pacte ni s'ha superat la Constitució, que s'està complint i fent complir".    

Tant ell com Miquel Roca ha coincidit en contra de la judicialització de la política. "Quan es judicialitza la política s'acaba polititzant la justícia", ha dit l'expresident. Roca ha estat molt crític amb la sentència contra l'Estatut, que segons ell va ser un error perquè va sentenciar sobre un text que havia estat refrendat popularment.

Roca: "L'esperit constitucional està tocat"

Terribas ha esmentat una frase del poeta Vincenç Andrés Estellés, quan deia que "el dret no pot ser la clau que obrir tots els drets però tampoc pot ser el pany que tanqui totes les esperances".

Roca ha fet una crida a "no generar frustració" i s'ha mostrat crític, sense esmentar-lo, amb la decisió del president de la Generalitat de no assistir als actes de celebració de la Constitució. Ha dit que entenia que no hi anés per desacord, però no perquè "ja no estem en aquesta pantalla". "I on estan?", s'ha preguntat.

González ha fet una crida enfront els "irredemptismes". Ha recordat la dificultat històrica a Espanya a l'hora de reformar les constitucions: "La nostra història constitucional és trista, en lloc de reformes, s'han derogat constitucions per promulgar-ne de noves". Ha definit el text de 1978 de "garantista" i s'ha definit com a "reformista" del text entre els "liquidacionistes" i els "immobilistes".  També ha dit que les minories tenen el seu espai en una dmocràcia, però no poden canviar les normes. En relació als debats al parlament dels 6 i 7 de setembre de 2017, ha asseverat que si s'haguessin produït els anys trenta, "haurien provocat molts morts".

Felipe González ha fet una defensa de la monarquia, després de dir que ell no era monàrquic. Ha afirmat que la Corona ha fet contribucions positives a la democràcia i que "l'ha defensada dues vegades". L'expresident ha destacat que la institució sempre s'ha mogut des de la neutralitat de partit.

González ha al·ludit a l'entrada de Vox al Parlament andalús com "una reacció de nacionalisme espanyol" que "no ha de preocupar tant". Ha dit que amb l'entrada de Vox Espanya deixa de ser una "anomalia" ja que es tracta d'un fenomen europeu del que fins ara Espanya n'estava al marge. Ha estat l'única referència en el debat entre els dos polítics al resultat de les eleccions andaluses. 

González: "Faria campanya contra el dret d'autodeterminació"

L'expresident s'ha mostrat contrari al fet que una possible reforma constitucional pugui acollir el dret d'autodeterminació: "Crec que hi ha molt poques possibilitats per això" i ha assegurat que ell votaria que no i faria campanya en contra. Però ha admès, com a hipòtesi, que podria donar-se una majoria que ho legislés.
 
En l'inici, Cunillera ha definit la Constitució com "l'element regulador de la convivència i font de diàleg". "Sense el pacte i el diàleg amb els qui opinen diferent a un és com els problemes es resolen", ha assegurat, "si no, el que passa és que s'enquisten".