Romero referma el compromís amb el finançament però ERC l’adverteix que en depenen els pressupostos

La consellera d'Economia admet que el repte que suposa pactar un nou model és "gegantí" i els republicans avisen que sense avenços en aquest camp no es podrà avançar en els comptes

Alícia Romero, en el traspàs de carteres al capdavant d'Economia.
Alícia Romero, en el traspàs de carteres al capdavant d'Economia. | Europa Press
16 de setembre de 2024, 17:52
Actualitzat: 18:33h

El Departament d'Economia i Finances tindrà una rellevància especial aquesta legislatura, fonamentada en l'acord de finançament singular pactat entre PSC i ERC. L'encarregada de desplegar-ho serà la consellera Alícia Romero, que té sobre la taula també l'elaboració i la negociació dels pressupostos de la Generalitat. Aquest dimarts, el consell executiu aprovarà el sostre de despesa, primer pas per als nous comptes, que necessitaran aliances per tirar endavant. Els vots d'ERC seran clau, i els republicans volen passos ferms en relació amb el nou model de finançament per arrencar amb bones perspectives la negociació pressupostària.

Romero ha mostrat el compromís amb el finançament singular, però els republicans l'han advertit que en depenen els pressupostos. La consellera ha garantit que "treballaran" per concretar el model singular, però que amb només 40 dies de Govern "és impossible venir amb concrecions" a la comissió. "És un acord molt ambiciós, hem de concretar per poder aterrar-lo", ha dit, i ha advertit que "no serà ràpid" arribar a l'horitzó que preveu el pacte d'investidura. ERC ha volgut marcar de prop la consellera en la primera compareixença al Parlament. "Endarrerir el finançament és endarrerir el pressupost", ha advertit el portaveu republicà, Albert Salvadó, després que aquest matí la consellera i portaveu, Sílvia Paneque, hagi situat la negociació pressupostària com a "prioritat". 

El Govern aspira a tenir en vigor els pressupostos l'1 de gener, però alhora sap que haurà de fer gestos per seduir ERC i passos concrets en clau de finançament. Fa setmanes que l'executiu defensa que en els pressupostos s'han de començar a concertar alguns punts dels acords d'investidura.  Romero ha admès que és un "repte gegantí", però ha garantit la voluntat "tossuda" de tirar endavant aquesta reforma del model, que beu de l'Estatut de 2005, que aleshores tenia el suport d'una àmplia majoria del Parlament. "Volem un nou model de finançament singular, que millori la nostra capacitat financera, normativa i de gestió, i treballarem per això", ha dit la consellera. Per això, ha recordat que caldrà "fer créixer" l'Agència Tributària de Catalunya, perquè "recapti, gestioni, liquidi i inspeccioni tots els impostos". 

El context, ha dit la dirigent socialista, és propici per a arribar a acords, perquè el PSOE governa l'Estat, perquè Pedro Sánchez ha convertit Catalunya en una "prioritat". "Tenim un govern espanyol sensible i que empatitza, és un bon moment per treballar en aquesta línia", ha dit. Malgrat admetre que serà "difícil", ha insistit que des de la Generalitat es treballarà per assolir aquesta reforma, ha recordat que el govern espanyol hi ha "mostrat predisposició" i ha confiat que la resta de comunitats autònomes se sumin a la negociació. "Catalunya ha de tornar a liderar les grans transformacions a Espanya", ha reblat.

Pressió a Junts per l'objectiu de dèficit

Davant les crítiques de Junts, que li han retret el perfil "sucursalista", Romero ha dit que "defensarà sempre els interessos de Catalunya". En aquest sentit, ha recuperat el programa electoral dels juntaires per constatar que incloïen una proposta de reforma del model de finançament molt semblant a la pactada entre ERC i PSC. Per això els ha convidat a sumar-se a l'acord i a votar-hi a favor, quan toqui, al Congrés. "M'agradaria molt tenir Junts al costat", ha dit Romero, que ha recordat al portaveu juntaire, Toni Castellà, que "comparteixen" posicions en molts àmbits. 

El Govern aprovarà aquest dimarts el sostre de despesa, pas necessari abans de presentar el projecte de pressupostos, que l'executiu vol pactar amb ERC i comuns, però que també aspira a recollir suports d'altres formacions. El sostre de despesa defineix el marge de despesa no financera que tindrà la Generalitat, que vindrà marcada per un objectiu de dèficit del 0,1%, sempre que el Congrés ho aprovi. Per això ha demanat a ERC i Junts que hi votin a favor a Madrid. Si no tira endavant, la Generalitat tindrà 2.584 milions d'euros menys. També el portaveu dels comuns, David Cid, ha demanat que Junts voti a favor de l'objectiu de dèficit.

Coincidència amb ERC i els comuns en fiscalitat 

Romero ha comparegut a la comissió d'Economia, acompanyada de la cúpula del Departament, per desgranar les línies mestres de la conselleria. La prioritat és recuperar el "lideratge" de Catalunya en el conjunt de l'Estat i la recepta passa per generar progrés econòmic sense oblidar la justícia social i la transició ecològica. Per al Govern, aquests tres elements són "indestriables": cal millorar l'economia sense aprofundir en les desigualtats i lluitant contra el canvi climàtic.

En matèria de fiscalitat, s'ha fet evident l'entesa amb ERC i els comuns. Romero ha dit que "ara no toca" abaixar impostos, malgrat les demandes de Junts, PP i Vox. Tot i així, la consellera s'ha obert a revisar alguns tipus per corregir-los, però ha descartat eliminar l'impost de successions, un dels més controvertits. "Cal redistribuir millor la riquesa i que el pes de la fiscalitat recaigui en qui més té, més hereta o més contamina", ha dit Romero, coincident amb la resta de formacions d'esquerres.