Rovira demana «repensar en positiu» ERC al congrés del 30-N per superar «fallides ètiques»

La secretària general aprofita el consell nacional per anunciar que es "depuraran responsabilitats" pel cas dels cartells abans de la cita congressual; avisa el PSC que serà "impossible" validar els pressupostos si no hi ha "avenços rotunds" del pacte

Marta Rovira, al consell nacional d'ERC d'aquest dissabte
Marta Rovira, al consell nacional d'ERC d'aquest dissabte | ACN
21 de setembre de 2024, 11:31
Actualitzat: 17:34h

La crisi reputacional pel cas dels cartells que estigmatitzaven Ernest Maragall, el debat intern sobre el pacte amb el PSC per la investidura de Salvador Illa i la guerra pel lideratge al partit han agitat la vida d'ERC. Amb la formació esberlada camí del congrés del 30 de novembre, els republicans han celebrat aquest dissabte un consell nacional carregat de tensió. S'esperava la intervenció de la secretària general, Marta Rovira, absent en el debat públic aquestes últimes setmanes i que no es pronunciava davant les bases d'ERC des de la carta en què vinculava Oriol Junqueras amb les accions de l'estructura B del partit. En el missatge davant dels quadres republicans, Rovira ha demanat a l'organització "repensar-se en positiu" per deixar enrere "errors garrafals" i "fallides ètiques i morals". La cap de files del partit ha reclamat que el procés congressual es faci sense servir a "interessos" particulars i "pensant en el projecte comú", un enunciat dirigit a totes les candidatures i, particularment, a Junqueras.

En el primer consell nacional després del pacte amb el PSC i l'últim de caràcter ordinari abans del congrés del novembre, la secretària general ha sol·licitat un "debat d'idees" el 30-N que sigui un exercici de "reafirmació" dels "principis republicans". "Demano que sortim del procés de la tardor amb més maduresa política", ha afirmat Rovira, que s'ha compromès a "depurar responsabilitats fins al final" pel cas dels polèmics cartells -associats a una estructura B-, qüestió de debat en la cimera del partit d'aquest dissabte. "Hem d'intentar que ERC sigui una eina útil", ha reblat.

Rovira s'ha permès, fins i tot, fer un joc de paraules amb el nom de les quatre candidatures que s'han presentat al congrés: Militància Decidim, Nova Esquerra Nacional, Foc Nou i Recuperem ERC, aquesta última del Col·lectiu 1 d'Octubre. "Totes s'han de sentir integrades i tenir les condicions democràtiques per debatre", ha afirmat la dirigent republicana, que ha aplaudit que la discussió interna hagi servit per fer emergir "errors comesos", tot i que també ha demanat valorar "el que s'ha fet bé". "Sortim del congrés amb un projecte més sòlid i no ho fem pensant en nosaltres sinó en el projecte col·lectiu", ha desitjat. Rovira espera que el procés congressual sigui una "oportunitat" perquè el partit avanci.

Advertiment al PSC pels pressupostos

El discurs davant el consell nacional també ha servit a Rovira per enviar un recordatori al PSC sobre el preu dels vots d'ERC. El Govern d'Illa pretén que l'1 de gener es puguin desplegar els pressupostos del 2025 i la negociació ja està en marxa. La secretària general ha expressat que al seu partir li resultarà "pràcticament impossible" donar suport als comptes si no detecta "avenços rotunds" i un "compliment eficaç" del pacte d'investidura, que té el finançament singular com a mesura estrella. "Si no es compleix el pacte, arribarem al final del camí", ha comentat, després de destacar que la direcció sortint d'ERC té molt present el resultat ajustat de la consulta de l'estiu que va validar l'entesa amb els socialistes. "Continuarem sent vigilants", ha dit.

Sobre les primeres decisions del Govern, s'ha felicitat per l'atenció dedicada a la llengua catalana -una prioritat en l'acord signat pels republicans-, però ha reclamat ambició a l'executiu per avançar en el traspàs de Rodalies. Rovira entén que el paper d'ERC ha de ser a l'oposició. En aquest sentit, ha justificat la crida de la direcció als alts càrrecs del partit a abandonar els llocs de responsabilitat a la Generalitat. "La setmana que ve repassarem els cessaments pendents de fer", ha insistit.

Moviments de les candidatures 

El consell nacional coincideix amb l'acte de presentació de la candidatura liderada per Junqueras, Militància Decidim, a Olesa de Montserrat, que aquest dissabte fa una demostració de força per transmetre que és la llista favorita per governar ERC. Dijous també va fer passos endavant la candidatura de Nova Esquerra Nacional, amb Xavier Godàs com a aspirant a la presidència.

La proposta alternativa a Junqueras, que compta amb el suport de Rovira i aspira a discutir la proposta que comanda Junqueras, planteja una estructura amb dues vicepresidències -que assumirien Raquel Sans i Teresa Jordà- i una secretaria general -encapçalada per Alba Camps- amb quatre secretaries adjuntes.