Nova Esquerra Nacional, la principal llista alternativa a la candidatura que encapçala Oriol Junqueras, ja té escollits els principals noms que integraran l'executiva de cara al congrés d'ERC de finals de novembre. Qui són? Xavier Godàs, exalcalde de Vilassar de Dalt i ex-alt càrrec al Departament de Drets Socials, és el candidat a president. Alba Camps, exdiputada al Parlament, és l'aspirant a la secretaria general. I dos noms amb pes destacat es reparteixen les dues vicepresidències de nova creació: Raquel Sans com a responsable d'afers institucionals i portaveu, i Teresa Jordà com a responsable de cohesió interna. Una carpeta que, tenint en compte el moment que travessa el partit, tindrà una especial rellevància. El triumvirat Godàs, Jordà, Camps és l'aposta del projecte alternatiu a Junqueras per presidir la formació.
"No ens n'amaguem, haurem de teixir i de recosir. A fora i a dins", ha remarcat Jordà, exconsellera d'Acció Climàtica i diputada al Congrés. "Ho farem parlant molt. És vital que parlem més, que compartim idees, que siguem capaços de compartir estratègies", ha remarcat. Godàs, encarregat d'arrencar les intervencions, ha volgut deixar clar que la llista es desvincula de la cursa per saber qui serà el candidat o candidata d'ERC a presidir la Generalitat. Junqueras, en canvi, no amaga la intenció de tornar a encapçalar la llista en les properes eleccions catalanes. Jordà també ha volgut ressaltar, en el transcurs de la intervenció, que aquesta candidatura no està amarada de "personalismes".
Camps ha definit la nova estructura com "transparent", i ha indicat que l'aparell de comunicació -molt qüestionat per l'afer dels cartells dels Maragall, que ha sacsejat amb duresa el partit- estarà guiat per aquest valor. "Això no ho farem sols, en som molt conscients. Hem de saber que formem part d'un nosaltres compartit com a esquerra nacional. Tenim la necessitat de teixir aliances", ha resumit Sans, que ha demanat un partit "fort i cohesionat". "Necessitem ser més de 8.500 militants. La gent ha de veure que militar és útil, que implica poder ser crític. El nou cicle polític mira cap al futur", ha apuntat la candidata a la vicepresidència, que fa unes setmanes va deixar de ser portaveu d'ERC.
Preguntats sobre si Marta Rovira o Marta Vilalta, que veuen amb simpatia la llista, s'hi han implicat, Godàs ha assegurat que no ha estat així. "Hem d'anar més enllà dels ismes", ha apuntat el candidat a la presidència. "Cal parlar de projecte i no de persones singulars. En tot aquest procés, ha de ser possible parlar amb tothom. Venim a generar les claus de la unitat interna. La nostra línia no és la confrontació, sinó tirar endavant. No és cap ruptura, sinó l'evolució del partit cap a un nou context", ha indicat.
Una secretaria general renovada
La candidatura també planteja que la secretaria general del partit tingui quatre secretaries adjuntes: d'Estratègia Política, de Municipalisme, de Coordinació Interna i de Comunicació. Una manera d'accentuar el funcionament en "espais de responsabilitat corals". En els darrers dies, l'equip de Nova Esquerra Nacional ja havia plantejat que el dirigent que assumeixi la presidència al partit no sigui, de facto, el cap de llista a les pròximes eleccions al Parlament. En les últimes hores, la candidatura ha volgut mantenir el secretisme sobre les persones que seran al capdavant del projecte, en la línia de transmetre una proposta amb lideratge en equip.
El reglament del congrés d'ERC, però, obliga a presentar un aspirant a la presidència i una altra a la secretaria general, que ja han estat detallats aquest matí. El missatgeva encaminat a transmetre una alternativa de grup davant la candidatura presidencial de Junqueras. "Es tracta de no dipositar la responsabilitat en una sola persona", reflexionaven en les últimes hores des de l'entorn de la llista alternativa. Pel que fa a les converses amb la resta de candidatures, Sans ha indicat que parlaran "amb tothom".
Noms propis i suports
Qui s'ha significat fins ara en la construcció de Nova Esquerra Nacional? Teresa Jordà, Marc Aloy, Alba Camps i Xavier Godàs van ser els encarregats d'explicar les línies mestres de la candidatura en l'acte de presentació del 29 d'agost. Particularment, l'exconsellera d'Acció Climàtica i diputada al Congrés va comptar amb protagonisme afegit en el contacte amb els mitjans i és un dels noms cridats a assumir responsabilitats, com li han demanat veus republicanes que han donat suport a una alternativa a Junqueras. Aloy, alcalde de Manresa, també ha treballat de forma decidida per impulsar la candidatura.
En la presentació en públic de finals d'agost també hi va ser present Raquel Sans, exportaveu de la formació i actual vicepresidenta primera del Parlament, tot i que no va prendre la paraula. Un dia abans d'aquell acte havia deixat la funció de portaveu del partit, per evitar incompatibilitats en l'etapa de transició fins a la cita congressual, tal com va avançar aquest diari. Veus republicanes situaven Sans en un rol "preeminent" a Nova Esquerra Nacional hores abans de la presentació. De fet, havia rebut propostes per encapçalar la candidatura.
Quatre candidatures i un congrés
Al costat de Jordà, Aloy, Camps, Godàs o Sans, també han expressat el suport explícit a la llista dirigents com Marta Vilaret, regidora a Mollet i encarregada de la carpeta antirepressiva del partit; Pilar Vallugera, diputada al Congrés; Sara Bailac, cap de files d'ERC al Senat i encarregada d'elaborar programes electorals dels republicans; o Dionís Guiteras, vicepresident de la Diputació de Barcelona. Tot i que no s'ha pronunciat en públic, Marta Rovira, secretària general d'ERC, també acomboia la proposta. El trencament amb Junqueras és un fet, tal com es va comprovar en la carta pública en què Rovira va acusar l'anterior president del partit de distorsionar el procés congressual.
La llista de Nova Esquerra Nacional és la que compta amb més múscul a les bases per competir amb la candidatura de Junqueras, ara mateix favorita en el camí cap al congrés del 30 de novembre. Però hi ha dues propostes més: la que encapçala l'exconseller Alfred Bosch, amb el nom de Foc Nou, i que agrupa partidaris de repensar la relació de pactes amb el PSC i el PSOE; i la que promou el Col·lectiu 1 d'Octubre, amb menys pes entre la militància. El camí fins al debat congressual s'està convertint en un fangar pels dards entre candidatures i la ressaca del cas dels cartells d'Ernest Maragall, que taca la reputació del partit.