Rovira es regira i acusa Junqueras d'haver demanat més contundència a ERC contra els rivals

La secretària general diu que l'expresident del partit també coneixia les campanyes de l'estructura B i li retreu la filtració de missatges privats per influir en el congrés del novembre

Marta Rovira i Oriol Junqueras, el dia que la secretària general d'ERC va tornar de l'exili
Marta Rovira i Oriol Junqueras, el dia que la secretària general d'ERC va tornar de l'exili | Hugo Fernández Alcaraz
09 de setembre de 2024, 17:14
Actualitzat: 19:42h

Marta Rovira ha sortit al pas de les informacions aparegudes aquest dilluns que assenyalen que tenia constància de l'estructura B d'ERC i que va animar a aprofitar el cas dels cartells de Maragall per guanyar vots a les eleccions. Després que la direcció del partit hagi demanat "responsabilitat" als candidats que participaren en el congrés del novembre -missatge dirigit de manera implícita a Oriol Junqueras-, l'encara secretària general d'ERC ha estat més concreta i ha atribuït els missatges difosos per Catalunya Ràdio a una filtració orquestrada de Junqueras i el seu entorn, amb l'objectiu de desmarcar-se de les campanyes que feien els republicans i desgastar les candidatures que participaran en el congrés nacional. Per ara, Junqueras no s'ha pronunciat, però els seus afins han compartit missatges a Twitter demanant deixar enrere la divisió: "El camí de les falses acusacions sense evidències només ens afebleix". 

Rovira assenyala que la presidència -és a dir, Junqueras- i la secretaria general "han compartit el mateix equip" els darrers anys, i que sempre ha actuat "per mandat i per consens". Durant tot aquest temps, ella ha passat comptes una vegada per setmana amb Junqueras i les vicesecretaries. "Les relacions eren de confiança i les decisions es prenien per consens; ho compartíem tot, encerts i errors", sosté la dirigent republicana, que no continuarà en el càrrec després del congrés del novembre i que defensa que cal una renovació profunda, tant a nivell orgànic com estratègic.

És en aquest context que, segons Rovira, la presidència d'ERC li encarrega "treballar amb les mateixes eines que la resta de partits". "Des de la presidència, es considerava que érem tous i molta gent ens demanava que ens defenséssim més", apunta la secretària general. En altres paraules, Rovira apunta que Junqueras va demanar més contundència a ERC contra els rivals polítics, i per això es van començar a fer "campanyes de contrast", que "sempre es van desenvolupar de forma legal i respectant el corpus ètic del partit". De tota manera, insisteix que no va autoritzar mai la campanya dels cartells.

"Els malaurats cartells s'han convertit en una campanya de contrast d'una candidatura per afirmar que ells no hi tenen res a veure i assenyalar altres culpables de la direcció del partit, fet que resulta contradictori amb la responsabilitat que alguns d'ells ostentaven a l'organització, i a les campanyes", argumenta Rovira, que demana qüestionar-se a qui beneficien i a qui perjudiquen filtracions com la d'aquest dilluns, en què s'han difós missatges interns que assenyalen la secretària general. "És curiós que ara que decideixo no seguir jo sigui la responsable única de tots els errors i fallides", afegeix. 

Rovira, que no descarta emprendre accions legals per la filtració de missatges privats, assenyala que també té "captures de pantalla, comentaris privats i converses que comprometrien més d'un company". De tota manera, diu que no ho filtrarà als mitjans i, si cal, les aportarà al canal ètic. "No s'hi val tot per guanyar un congrés", ha remarcat. Segons Rovira, la filtració "esbiaixada" vol atribuir la responsabilitat dels cartells a qui no ho va fer ni en sabia res, i també interferir en el procés congressual.

Comunicat de Marta Rovira by Naciodigital on Scribd