Raquel Sans plega de portaveu d'ERC per implicar-se en la candidatura alternativa a Junqueras

La dirigent republicana comunica al partit que s'aparta per allunyar el càrrec de la pugna interna, però retindrà la carpeta de feminismes i LGTBI dins l'executiva

Raquel Sans, fins ara portaveu d'ERC
Raquel Sans, fins ara portaveu d'ERC | Lorena Sopêna / Europa Press
28 d'agost de 2024, 20:00
Actualitzat: 29 d'agost, 12:45h

Raquel Sans ha deixat el càrrec de portaveu d'ERC. Segons ha pogut saber Nació, la dirigent republicana ha comunicat aquest dimecres al vespre a la direcció que s'aparta per implicar-se en la candidatura alternativa a Oriol Junqueras per dirigir el partit, i que es presentarà parcialment aquest dijous amb el nom Nova Esquerra Nacional. Sans ha pres personalment la decisió amb la voluntat que el càrrec de portaveu es mantingui allunyat de la pugna interna i l'exerceixi algú que no formi part de cap de les dues candidatures. Amb aquest moviment, confirma la seva implicació en la llista que reclama renovació.

Mantindrà, això sí, la vicesecretària general de Feminismes i LGTBI dins l'executiva, ja que entén que no és el mateix ocupar aquest lloc que el de portaveu, que té un fort impacte mediàtic. El cas de Sans no és l'únic, de fet. Altres membres de l'executiva estan implicats en les candidatures. Sense anar més lluny la secretària general, Marta Rovira, dona suport a la llista alternativa. Però també hi ha dirigents a l'executiva que confeccionen la proposta de Junqueras, com són Oriol López i Pau Morales. 

Fins ara Sans, per preservar el rol de portaveu, no s'havia mullat a favor ni de la candidatura de Junqueras ni de la renovació, però sí que havia signat el manifest a favor de canviar l'executiva, que ha servit de base per a la candidatura Nova Esquerra Nacional. Ara que tot s'ha accelerat fa el pas. En l'acte d'aquest dijous no prendrà la paraula, però sí que hi assistirà.

En les últimes setmanes la dirigent havia sigut un dels noms que més força havia agafat com a lideratge dintre del bloc que demana renovació, però en cap moment havia anunciat la seva decisió. Segons fonts del seu entorn, havia rebut invitacions per part de les dues candidatures, i ha acabat optant per l'aposta alternativa a Junqueras, que es conformarà amb un lideratge coral i majoria femenina. Al costat d'ella, hi ha un ball de noms de dirigents amb qui exhibeix sintonia com l'exvicepresidenta del Govern Laura Vilagrà, la responsable de la carpeta antirepressiva Marta Vilaret o la diputada Alba Camps.

Una escalada en menys de vuit anys

Sans és un dels lideratges més recents d'ERC. Tot i la centralitat que té ara, no fa ni vuit anys que es dedica a la política, però ha escalat posicions amb celeritat. Periodista de formació i exercici en diversos mitjans locals, després d'un pas per l'Ajuntament de Tarragona i a la delegació del Govern al territori, va ser la número 6 dels republicans per aquesta demarcació. No va ser elegida diputada, però va entrar a l'hemicicle el 2018 arran de la marxa del diputat Òscar Peris. Tant en les eleccions del 2021 i del 2024 va ser la cap de llista per Tarragona. El càrrec de portaveu el va assumir el juny del 2023, i actualment també és la vicepresidenta primera del Parlament