L'alternativa a Junqueras per presidir ERC es presenta aquest dijous... encara sense candidat

Amb el nom Nova Esquerra Nacional, una cinquantena de dirigents partidaris de la renovació donaran suport a la confecció d'una candidatura; hi intervindran quatre portaveus i no es designaran els càrrecs, sinó que es parlarà de projecte

Executiva nacional d'ERC.
Executiva nacional d'ERC. | Marc Puig / ERC
Joan Serra Carné / Carme Rocamora i Seguí
28 d'agost de 2024, 12:36
Actualitzat: 18:36h

La llista que vol fer front a Oriol Junqueras per dirigir ERC està enllestint la seva presentació en societat. Aquest dijous, amb el nom de Nova Esquerra Nacional, una cinquantena d'impulsors exposarà davant la militància republicana i la premsa la voluntat de confeccionar una candidatura per al pròxim congrés nacional, previst ara mateix per al 30 de novembre. "Som un grup de persones que creiem que el partit necessita una renovació, per tal de començar un nou cicle polític pel país liderat per ERC", han difós en un missatge a les bases al qual ha tingut accés Nació. Durant la trobada no s'anunciarà el lideratge concret -la figura de president- que vol disputar el càrrec a Junqueras, sinó que es posarà l'accent en la coralitat, el projecte i l'ideari.

La presentació serà a les 11:30 hores a l'Espai Innovació del Hub Social, al carrer Girona de Barcelona, i els militants convocats -han rebut la invitació a través de xats de missatgeria instantània- podran assistir-hi de manera presencial o telemàtica. Durant l'exposició prendran la paraula quatre portaveus per explicar les claus. "Volem posar l'accent en el què i com, no en el qui", apunten veus de la candidatura, que insisteixen que no s'anunciaran noms concrets per evitar els "personalismes". En la presentació d'aquest dijous no es preveu la participació dels consellers del Govern de Pere Aragonès, per tal de mantenir, precisament, el focus en el projecte i no en les persones.

I quan se sabran els lideratges? L'anunci sobre els noms per portar la direcció es preveu formalitzar abans de l'Onze de Setembre. De moment, se sap que serà una candidatura coral i amb protagonisme de dones. Si bé la candidatura no ha volgut avançar els noms dels impulsors, molts d'ells van subscriure el manifestfet públic el juny a favor d'una renovació de la direcció del partit. A banda, dirigents que han agafat pes en els últims dies i que estan implicades en aquest procés són Teresa Jordà, Laura Vilagrà, Raquel Sans, Alba Camps, Marta Vilaret, Xavier Godàs i Marc Aloy, entre d'altres. 

La data del congrés, en dubte per un xoc estatutari

La presentació de la candidatura alternativa a Junqueras arriba després d'uns dies de xoc entre la direcció nacional del partit, comandada per Marta Rovira, i la candidatura de l'expresident. Més d'un centenar de consellers nacionals, així com l'expresident dels republicans, aposten per avançar el congrés nacional per una qüestió estatutària.

El règim intern del partit estableix que s'ha de celebrar un congrés tres mesos després que quedi la vacant de la presidència. Junqueras va renunciar a aquest càrrec el 10 de juny i, per tant, s'hauria de celebrar el 10 de setembre. Aquesta és una data que no es preveu per qüestió de temps i logística. Ara bé, pren força la possibilitat d'un avançament a finals d'octubre.

Aquest dimecres s'ha reunit una representació dels afins a la candidatura de Junqueras -amb Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, al capdavant- i la direcció nacional per debatre la situació, però totes dues parts han acordat esperar un informe de la comissió de garanties abans de prendre una decisió. En la cita hi era present Rovira, actual secretària general, i que dona suport a la candidatura alternativa a Junqueras. 

Mentrestant, Junqueras continua en avantatge. Fa setmanes, fins i tot mesos, que fa campanya per tornar a seduir les bases d'ERC. Formalment, té previst presentar el seu projecte el 21 de setembre des d'Olesa de Montserrat. Junqueras ho farà acompanyat, entre d'altres, dels exconsellers Raül Romeva i Bernat Solé, i l'eurodiputada Diana Riba.