Un terç dels consellers nacionals d'ERC reclama un avançament del congrés

Els actuals dirigents dels republicans i la candidatura de Junqueras tenen previst reunir-se el pròxim 28 d'agost per abordar aquesta qüestió

L'últim consell nacional d'ERC, celebrat el 12 de juliol.
L'últim consell nacional d'ERC, celebrat el 12 de juliol. | Marc Puig / ERC
22 d'agost de 2024, 15:04
Actualitzat: 18:45h

Un terç dels consellers nacionals d'ERC s'està mobilitzant per forçar un avançament del congrés, programat a hores d'ara pel 30 de novembre. Les signatures recollides per impulsar una reunió de l'executiva nacional que tracti aquesta qüestió ja superen el centenar d'un òrgan conformat per 300 persones, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat Nació. Encara no s'ha registrat formalment la sol·licitud, un pas que es preveu per dilluns de la setmana vinent. Un cop presentada, l'executiva nacional comandada per la secretària general, Marta Rovira, s'hauria de reunir per prendre una decisió. Just aquest dimecres, l'entorn de l'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, havia plantejat la necessitat d'avançar el congrés. 

L'argument dels consellers nacionals perquè la sessió no es retardi fins al novembre rau en un xoc estatutari, com va avançar Nació, i és que el règim intern del partit apunta que en cas de dimissió de la presidència, s'ha de celebrar un congrés en el termini de tres mesos. Junqueras va deixar el càrrec el 10 de juny, i per tant el congrés s'hauria de celebrar el 10 de setembre. Els estatuts preveuen un ajornament de fins a sis mesos en cas d'un context electoral. Fins fa dues setmanes existia el dubte sobre si hi hauria investidura del socialista Salvador Illa o repetició d'eleccions, però amb la formació del nou Govern, aquest context ha desaparegut. Per això els consellers demanen ara l'avançament.

"Descartada la repetició electoral, el més adequat per enfortir l'organització és celebrar el congrés com més aviat millor. Diverses veus del partit, que no provenen de cap sector, vam veure que això és el millor per ERC, i per això ens hem activat", apunta un dels consellers nacionals partidaris d'aquesta opció a Nació. En cap cas contemplen que el congrés se celebri -com marcaria el règim intern- el 10 de setembre, per una qüestió de tempos i forma a l'hora de convocar. Però si avançar-lo un mes i que la votació sigui a finals d'octubre. L'executiva podria decidir -té la potestat per fer-ho- no avançar el congrés. Però llavors "ignoraria un terç dels consellers", apunta la mateixa font consultada. 

Més enllà d'estatuts i dates, l'avançament o no del congrés té a veure amb el grau de maduració de cada opció. Junqueras fa mesos que fa campanya interna per explicar la seva proposta i que prepara un equip per dirigir el partit, mentre que el sector alternatiu tot just es troba enllestint la presentació d'una candidatura coral, que preveu anunciar parcialment abans de l'11 de setembre.

L'entorn de Junqueras va explicar  dimecres que ell mateix presentaria una petició formal per promoure un avançament del congrés. La candidatura del dirigent republicà, però, assegura no haver impulsat la campanya entre els consellers nacionals. En algunes de les trobades que Junqueras ha dut a terme en les últimes setmanes per seduir les bases, això sí, alguns assistents s'han encarregat de recollir les signatures de consellers nacionals per promoure l'avançament, segons ha pogut saber Nació

L'executiva nacional lamenta com s'ha "motivat" el debat

Davant d'aquest xoc, l'executiva nacional del partit recorda que la decisió de programar el congrés per al 30 de novembre es va prendre fins i tot abans que Junqueras plegués, en una executiva el 16 de maig, després de la patacada electoral del 12-M, i en la qual el dirigent republicà va anunciar que faria un pas al costat després de les eleccions europees per dedicar tot el seu temps a intentar seduir de nou les bases. Es va decidir la data, per tant, abans de la seva dimissió.

Ara, davant la petició dels consellers nacionals, la direcció d'ERC demanarà un informe jurídic per saber si és possible avançar el congrés. Els actuals dirigents republicans i la candidatura de Junqueras tenen previst reunir-se el pròxim 28 d'agost per abordar aquesta qüestió. En qualsevol cas, la direcció "lamenta" que s'hagi "motivat" aquest debat a través dels mitjans de comunicació abans de parlar-ne a la reunió fixada. També diuen que és "estrany" que qui va fixar la data del congrés, en referència a Junqueras, ara vulgui canviar-la. 

La data del 30 de novembre, afegeix l'executiva, es va triar "per garantir les condicions democràtiques i necessàries per al debat i la reflexió que necessita l'organització" i davant una hipotètica repetició electoral que "en dificultaria mantenir la data", expliquen des de les files republicanes. A més a més, fonts d'ERC apunten que "canviar les dates amb tots els reglaments aprovats podria considerar-se un greuge pels militants que no plantegen ni preveien aquest canvi".