El junquerisme colla per avançar el congrés d'ERC al setembre

Els estatuts del partit fixen que s'ha de celebrar tres mesos després de la dimissió de la presidència (es va produir el 10 de juny), tot i que l'executiva havia acordat prèviament per majoria fer el debat el 30 de novembre

Oriol Junqueras, durant les trobades amb militants per explicar el seu projecte per reconduir ERC
Oriol Junqueras, durant les trobades amb militants per explicar el seu projecte per reconduir ERC | Cedida
21 d'agost de 2024, 14:21
Actualitzat: 19:53h

Oriol Junqueras vol avançar el congrés nacional d'ERC al setembre. Aquestes són les intencions de l'expresident dels republicans, que aspira a revalidar el càrrec enfront de la candidatura alternativa que reclama renovació, i que tot just ara comença a prendre forma. L'argument del dirigent republicà perquè la sessió se celebri en les pròximes setmanes rau en un  xoc estatutari, com va avançar Nació, i és que el règim intern del partit apunta que en cas de dimissió de la presidència, s'ha de celebrar un congrés en el termini de tres mesos. Junqueras va deixar el càrrec el 10 de juny, i per tant el congrés s'hauria de celebrar el 10 de setembre, tot i que aquesta data és inviable per tempos a l'hora d'organitzar i convocar la jornada.

Ara bé, l'executiva nacional del partit, comandada per la secretària general, Marta Rovira, recorda que la decisió de programar el congrés per al 30 de novembre es va prendre fins i tot abans que Junqueras plegués, en una executiva el 16 de maig, després de la patacada electoral del 12-M, i en la qual el dirigent republicà va anunciar que faria un pas al costat temporal després de les eleccions europees per dedicar tot el seu temps a intentar seduir de nou les bases. En les últimes setmanes, un membre de l'executiva proper a Junqueras va proposar en una reunió d'aquest òrgan l'avançament, segons ha pogut saber aquest diari.

La resta de membres, però, van passar per alt aquesta petició, si bé també van apuntar que en cas d'haver-ho de discutir, s'hauria de celebrar una executiva extraordinària per tractar la qüestió. La proposta va quedar en l'aire. Ara l'entorn de Junqueras assegura que presentarà una petició formal per l'avançament, i, per tant, no es pot descartar una reunió per abordar la petició. Tot plegat, quan falten dies perquè es presenti la candidatura coral que vol disputar la presidència a Junqueras.

Més enllà d'estatuts i dates, l'avançament o no del congrés té a veure amb el grau de maduració de cada opció. Junqueras fa mesos que fa campanya interna per explicar la seva alternativa i que prepara un equip per dirigir el partit mentre que el sector alternatiu tot just es troba enllestint la preparació d'una candidatura coral, que preveu presentar abans de l'11 de setembre. Per tant, a hores d'ara Junqueras compta amb avantatge pel que fa a la campanya interna.