Junqueras fa el pas per tornar a presidir ERC: presentarà un equip impulsor el 21 de setembre

El dirigent republicà oficialitzarà la proposta i nucli de suport en un acte el mes que ve a Olesa de Montserrat, acompanyat de noms afins com Raül Romeva, Diana Riba o Bernat Solé

Oriol Junqueras i Marta Rovira, en una imatge d'aquest estiu
Oriol Junqueras i Marta Rovira, en una imatge d'aquest estiu | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
26 d'agost de 2024, 13:01
Actualitzat: 16:32h

Oriol Junqueras mou fitxa per tornar a liderar ERC. El dirigent republicà presentarà la seva proposta i l'equip de treball, a partir d'on n'ha de sortir la candidatura amb la qual pretén recuperar la presidència del partit, en un acte el 21 de setembre a Olesa de Montserrat. Tal com ha detallat l'ACN i ha pogut confirmar Nació, la proposta encapçalada per Junqueras -amb el nom de Militància decidim- s'oficialitzarà en una convocatòria en la qual també participaran la diputada d'ERC al Parlament Europeu Diana Riba; l'exconseller d'Acció Exterior i exeurodiputat Raül Romeva; i l'exconseller d'Acció Exterior i exalcalde d'Agramunt Bernat Solé, així com l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió.

El congrés extraordinari està fixat per al 30 de novembre, però la direcció d'ERC demanarà un informe jurídic per saber si és possible avançar-lo com demana l'entorn de Junqueras. Està previst que la cúpula de la formació, comandada per Marta Rovira, i els afins a Junqueras es reuneixin dimecres amb la intenció de consensuar la data del congrés republicà. Una de les opcions que pren força és que la cita pugui convocar-se a finals d'octubre, tal com apunten fonts de l'entorn de Junqueras a aquest diari. L'actual direcció, però, no ho veu viable.

La presentació de la candidatura de Junqueras es farà al teatre de La Passió, on hi pretenen aplegar unes 1.500 persones. Segons fonts de la candidatura de l'expresident d'ERC, algunes de les persones promotores de la llista exposaran els eixos principals de la "proposta de renovació". Una proposta que neix de la feina iniciada pels grups de treball que es van crear en una reunió a Sant Vicenç dels Horts el 26 de juny, i que beu del "procés d'escolta" que durant mesos Junqueras i el seu equip han fet amb la militància arreu del país.

A l'acte també està previst que hi intervinguin la diputada al Parlament de Santa Coloma de Gramenet Ana Balsera, l'exportaveu a Rubí Arés Tubau i la senadora del Camp de Tarragona Laura Castel. La candidatura destaca que les persones que intervindran en la presentació són militants que provenen d'espais polítics i territorials diversos, i són un exemple de les veus que "aposten per un projecte que uneix renovació i experiència" i que aspira a liderar la nova etapa d'ERC.