La reunió entre la direcció d'ERC i els afins a Junqueras acaba sense acord per la data del congrés

La trobada, amb presència de Marta Rovira i Lluís Salvadó com a representant de l'equip de l'expresident, no ha resolt el xoc; la comissió de garanties emetrà un informe jurídic que haurà de servir per prendre una decisió

Oriol Junqueras i Marta Rovira, en una imatge d'arxiu
Oriol Junqueras i Marta Rovira, en una imatge d'arxiu | Hugo Fernández Alcaraz
Carme Rocamora i Seguí / Joan Serra Carné
28 d'agost de 2024, 11:40
Actualitzat: 13:06h

ERC continua sense resoldre el xoc per la data del congrés que ha de decidir la nova direcció del partit. La reunió programada aquest dimecres entre l'actual cúpula de la formació, encapçalada per Marta Rovira, i els afins a Oriol Junqueras -amb Lluís Salvadó, president del Port de Barcelona, com a representant- ha acabat sense acord. Segons les fonts consultades per Nació, les parts esperaran ara un dictamen de la comissió de garanties per assegurar que el calendari de la cita congressual no "plantegi cap dubte jurídic" i es "respectin els drets" de la militància. Després, hauran de prendre una decisió. El congrés estava previst per al 30 de novembre, però els afins a l'expresident del partit havien demanat avançar el procés, petició firmada per un terç dels consellers nacionals d'ERC.

Per quin motiu demanen ara un avançament del congrés? Els estatuts del partit estableixen que en cas de dimissió de la presidència, s'ha de celebrar un congrés en el termini de tres mesos. Junqueras va deixar el càrrec el 10 de juny i, per tant, el congrés s'hauria de celebrar el 10 de setembre. Ara bé, els estatuts també preveuen un ajornament de fins a sis mesos en cas d'un context electoral. Fins a la investidura de Salvador Illa planava la incògnita sobre una repetició, però ara ha desaparegut i és per això que els consellers demanen l'avançament. Cap de les dues parts preveu una celebració el 10 de setembre perquè seria pràcticament impossible per motius logístics, però sí que va emergint la idea d'un congrés a finals d'octubre.

Junqueras ja ha fet el primer pas per tornar a liderar la formació republicana. El seu entorn va anunciar aquesta setmana que el 21 de setembre convocarà un acte a Olesa de Montserrat que servirà de tret de sortida de la candidatura, amb el nom de Militància decidim. En la convocatòria hi seran presents dirigents com l'exconseller Raül Romeva, l'eurodiputada Diana Riba o l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió.

Al seu torn, la candidatura alternativa, que compta amb el suport de Rovira, continua madurant la conformació de l'equip, que encara no té un nom que el lideri. Entre els promotors de la llista que s'oposarà a Junqueras hi figuren dirigents com Raquel Sans, actual portaveu del partit; Marta Vilaret, vicesecretària de política antirepressiva; l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; l'exconseller Roger Torrent; i l'exvicepresidenta del Govern Laura Vilagrà.

En les últimes dates han intensificat els contactes. La incògnita serà qui es proposarà per presidir ERC. Segons ha pogut saber Nació, aquest dijous al matí, una part dels impulsors de la candidatura, que es dirà Nova Esquerra Nacional, es presentaran davant la militància.