El congrés d'ERC s'enverina

La publicació d'un missatge de Rovira sobre els cartells de Maragall exacerba el pols obert amb la candidatura de Junqueras; preocupació a les files del partit per l'endemà del 30 de novembre i la gestió que s'hagi de fer del resultat

Militants d'ERC, durant la consulta a la militància sobre l'acord amb el PSC.
Militants d'ERC, durant la consulta a la militància sobre l'acord amb el PSC.
09 de setembre de 2024, 20:50
Actualitzat: 10 de setembre, 10:04h

"És una campanya tan agressiva que si la denunciem públicament potser arrencarem uns quants vots de solidaritat". Disset paraules escrites per Marta Rovira en un grup de Signal amb altres dirigents d'ERC -segons ha publicat aquest dilluns Catalunya Ràdio- han comportat que el congrés dels republicans del 30 de novembre s'hagi enverinat. "I més que s'enverinarà", pronostiquen diverses veus amb ascendència consultades per Nació. La publicació del missatge de Rovira, vinculat als cartells sobre Ernest i Pasqual Maragall, ha desfermat un seguit de tensions -acusacions de filtració de converses privades, una roda de premsa de Marta Vilalta des de la seu del partit amb missatge per a Oriol Junqueras, una carta de la secretària general assenyalant el company de tàndem durant tretze anys- que impacten, també, en la gestió de l'endemà del congrés.

Per què Rovira ha acabat escrivint una carta de tres pàgines per referir-se a la "filtració interessada" del seu missatge en el grup de Signal? "No podia quedar-se en silenci", manté un membre de la direcció. La secretària general, progressivament distanciada de Junqueras des que el dirigent d'ERC va constatar que no l'acompanyaria en la candidatura per tornar a liderar el partit, ha volgut deixar clar que qualsevol campanya interna comptava, també, amb el seu aval. "Des de la presidència, es considerava que érem tous i molta gent ens demanava que ens defenséssim més", indica Rovira. L'entorn de Junqueras, al capdavant de Militància Decidim, es mostrava "indignat" per qualsevol acusació.

En tot cas, novetats que es puguin produir al marge, l'entorn de l'expresident del partit expressava una "profunda indignació" en direcció a les paraules de la secretària general, perquè hi veuen la voluntat de carregar "sense cap prova" contra la llista de Junqueras. Des de la direcció actual insistien en la versió que el missatge de Rovira apareix perquè així ho han fet possible els afins a l'expresident del partit. Els intents de "crida a la calma", de moment, han embarrancat. Diverses fonts asseguren que la secretària general i Junqueras no parlen des del dia que Rovira va tornar a trepitjar Catalunya, el 13 de juliol, abans del pacte amb el PSC, tot i que ja no hi ha exili.

Al centre de la polèmica hi continua la B, la maquinària del partit pensada per fer contracampanyes i des d'on van sortir els cartells dels Maragall. Fonts de la cúpula indiquen que Rovira va proposar "denunciar" ràpidament la maniobra, i que així consta en grups interns de comunicació. Davant la carta de la secretària general, membres de la candidatura de Junqueras han sortit públicament a indicar que "el camí de les falses acusacions" només "afebleix" el partit. "Toca conjurar-nos i deixar de dividir. Hem d'arribar al congrés havent fet net", sostenia Bernat Solé, exconseller i un dels suports de l'expresident del partit. "Aquí el que hi ha és un atac a la direcció actual", manté un altre dels consultats.

Un dels problemes, en paraules de la mateixa veu amb responsabilitats, és que l'endemà del congrés serà "complicadíssim recosir" si continuen obertes les hostilitats. "S'està arribant al límit", manté aquesta font de la direcció. Una de les que s'ha mostrat més contundent en públic ha estat Dolors Bassa, exconsellera i presa per l'1-O. "Avergonyida del que ha estat, és i serà el meu partit com a projecte ideològic. Avergonyida de qui proposava i realitzava accions d’aquest tipus i de qui per guanyar un congrés filtra a premsa merda contra els altres", indicava a la xarxa social X. Amb una mà carregava contra Rovira, per la gestió de la campanya sobre Maragall; amb l'altra, contra Junqueras.

L'essència de les acusacions creuades és aquesta: mentre que la candidatura de Nova Esquerra Nacional -vista amb simpatia per Rovira i Pere Aragonès, i amb impuls de part de la cúpula actual- acusa Junqueras d'actuar amb "deslleialtat" per vèncer en el congrés, l'entorn de l'expresident veu "perduda" la candidatura rival i l'acusa de fer servir els ressorts de la direcció per atacar-lo. Cada roda de premsa dels dilluns -protagonitzada en aquest cas per Marta Vilalta, que no continuarà a l'executiva- s'escruta al detall. Vilalta s'ha encarregat de demanar a tots els candidats que actuïn amb responsabilitat. La llista de Nova Esquerra Nacional encara no ha decidit candidats als principals càrrecs.

L'argument -com remarquen amb sorna des de la candidatura de Junqueras- és que cal una etapa de "coralitat" després de tretze anys de lideratges forts, principalment el de l'expresident. A banda d'aquestes dues llistes també hi ha Foc Nou, amb l'exconselller Alfred Bosch i l'exdiputat Jordi Orobitg com a impulsors, i també la del Col·lectiu Primer d'Octubre, les posicions del qual tendeixen a coincidir amb les de Junts. Tots ells necessiten el 5% de l'aval de la militància per poder-se presentar. Quan queden dos mesos i mig per al congrés, l'ambient s'ha anat enverinant, les tensions entre els sectors majoritaris pugen de to i la preocupació ja és, també, per la gestió de l'endemà.