Els moviments a ERC no s'aturen. Després que Oriol Junqueras fes un pas endavant per presentar la proposta per liderar el partit -serà el 21 de setembre a Olesa de Montserrat, amb el nom de Militància Decidim- i que la llista alternativa oficialitzés també la voluntat de presentar batalla -amb un projecte coral, de nom Nova Esquerra Nacional i encara sense líder clar-, a les files republicanes pren cos una tercera candidatura. Entre els impulsors de Foc Nou hi figura com a membre destacat Alfred Bosch, exconseller d'Acció Exterior de la Generalitat, exportaveu republicà al Congrés i excap de files a Barcelona. Així ho ha pogut confirmar Nació de diverses fonts implicades en el projecte. Al seu costat s'hi apleguen dirigents republicans coneguts per la militància, com l'exdiputat al Parlament Jordi Orobitg i Joan Puig, que també va representar ERC a Madrid i ara exerceix d'editor.
La candidatura de Foc Nou, que encara no s'ha presentat en públic però ja difon la proposta a les xarxes socials i manté contactes de treball, aplega militants incòmodes amb el rumb d'ERC i que no se senten representants ni per la candidatura de Junqueras ni per la llista que compta amb el suport de l'actual direcció. Tant Bosch com d'altres dirigents i militants que s'agrupen en aquest equip van ser defensors del "no"en la consulta que la formació va fer per avalar el pacte amb el PSC que va possibilitar la investidura de Salvador Illa. Representen una "tercera via" en el debat republicà.
Entre els enunciats que Foc Nou ha propagat a les xarxes socials hi figuren la voluntat de representar una "candidatura realment regeneradora" per "fer un cop de timó" a ERC. Els impulsors posen el focus en revertir l'estratègia de pactes amb el PSC i el PSOE que han marcat el tauler polític dels republicans després dels anys àlgids del procés. Es proposen liderar un partit que no pacti "sistemàticament amb l'espanyolisme", i que enfili com a principals prioritats la "independència i la justícia social".
L'aparició d'una tercera candidatura pot canviar el paisatge amb el qual s'havia dibuixat el congrés dels republicans del 30 de novembre, una data ja afermada després de la disputa entre l'equip de Junqueras i l'actual cúpula d'ERC. Així ho va decidir el partit després de l'informe de la comissió de garanties, acceptat amb retrets per la llista de l'expresident. Per bé que els suports de cada proposta entre la militància encara no són del tot clars -Nova Esquerra Nacional encara no disposa d'un candidat o candidata a la presidència i la secretaria general-, una tercera llista podria alterar el posicionament d'una part de les bases. El "no" a la consulta d'ERC per decidir la investidura d'Illa es va elevar fins al 43% de suports. Va ser una votació que va demostrar la divisió existent al partit.
ERC afronta setmanes decisives en l'inici del nou curs polític, en què les candidatures que aspiren a tenir pes al congrés completaran maniobres per recollir suports. Dimecres que ve el debat domèstic dels republicans es mesclarà amb la celebració de la primera Diada de l'última dècada en què el sobiranisme polític ja no ostenta una majoria al Parlament. L'actual direcció d'ERC va acordar dilluns fer una crida a la militància per participar a les manifestacions promogudes per l'ANC, Òmnium i la resta d'entitats de l'independentisme civil. Les concentracions poden evidenciar, però, el divorci d'un part del moviment que ha dirigit amb retrets el pacte d'ERC amb el PSC d'Illa.