Novetats rellevants sobre el calendari del congrés d'ERC, motiu de discussió entre l'actual direcció i els afins a Oriol Junqueras. L'informe de la comissió de garanties del partit, al qual ha tingut accés Nació, avala la data del 30 de novembre, defensada per la cúpula de la formació. El dictamen, de set pàgines, estableix que els acords presos el mes de juny per l'executiva i el consell nacional "no contradiuen la normativa" i són "plenament vigents i vàlids". Les dues parts s'havien compromès a esperar la resolució de l'òrgan jurídic després que en la reunió de dimecres no s'assolís una entesa sobre el calendari de la cita congressual. Ara, la direcció i l'entorn de Junqueras hauran de prendre una decisió, ja amb l'informe a la mà.
El document, signat per Josep Ramon Mut i Bosque, pren transcendència per les diferents posicions que hi ha al partit sobre la data en què s'ha de materialitzar el congrés, qüestió que ja va motivar que un terç dels consellers nacionals d'ERC firmessin una petició per avançar-ne la data. L'informe deixa clar que la "modificació de l'acord i el reglament" de la cita congressual dels republicans l'"haurien de dur a terme els mateixos òrgans que van prendre, respectivament, els anteriors acords".
L'executiva del partit va validar la data i el reglament del congrés el 10 de juny per majoria absoluta, decisió ratificada després pel consell nacional el 29 de juny. Qualsevol canvi, doncs, caldria vehicular-lo des de l'executiva i el consell nacional. El dictamen de la comissió de garanties recorda que els passos són correctes i no xoquen amb la normativa del partit.
L'òrgan jurídic també destaca que la comissió no pot "propiciar o impedir la celebració d'un congrés". "A aquest òrgan jurisdiccional intern del partit no li pertoca pronunciar-se ni incidir sobre decisions que prenen els diferents òrgans de direcció política", s'afegeix en el text consultat per aquest diari. El raonament de la comissió de garanties s'explica perquè, tal com es detalla en l'informe, en les consultes rebudes en les darreres s'apuntava la possibilitat que fos aquest òrgan qui "establís unes instruccions, indicacions i unes ordres que no li corresponen", sentencia el dictamen, enviat als militants que van demanar l’avançament del congrés i també als membres de l’executiva, i que respon totes les peticions formulades.
Dues candidatures i un congrés
Els moviments a ERC se succeeixen després d'una setmana en què hi ha hagut novetats de les dues candidatures que aspiren a presidir el partit en el congrés de finals d'any. A principis de setmana, l'equip que s'agrupa entorn de Junqueras, amb el nom Militància Decidim, va avançar que es presentarà en públic en un acte el 21 de setembre a Olesa de Montserrat, amb la presència els exconsellers Raül Romeva i Bernat Solé, l'eurodiputada Diana Riba o Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià de Ramis.
Al seu torn, la candidatura alternativa a Junqueras, amb el nom Nova Esquerra Nacional, va fer el primer pas en públic dijous, amb una convocatòria a Barcelona per comunicar les línies mestres del projecte en la qual van participar la diputada al Congrés i exconsellera Teresa Jordà; l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; la diputada al Parlament Alba Camps; i Xavier Godàs, exalcalde de Vilassar de Dalt.