Què pensen les candidatures que es disputen el lideratge a ERC?

Renovació interna i cas dels cartells dels Maragall, relació amb el PSC, estabilitat de Pedro Sánchez i com refer la unitat independentista: els quatre projectes es posicionen sobre com enfocar el futur del partit

Votació en l'últim congrés d'ERC, celebrat el gener de l'any passat a Lleida.
Votació en l'últim congrés d'ERC, celebrat el gener de l'any passat a Lleida. | Europa Press
15 de setembre de 2024, 11:35
Actualitzat: 17 de setembre, 14:16h

No ha estat una setmana senzilla a ERC. Una carta de tres pàgines escrita per Marta Rovira després de la publicació d'un missatge seu en un grup de Signal en el qual es referia als cartells d'Ernest i Pasqual Maragall —punta de l'iceberg de l'estructura B del partit— va encendre els ànims i va evidenciar el xoc amb Oriol Junqueras, que aspira a tornar a la presidència de la formació. La data del congrés, el 30 de novembre, deixa obert el terreny a més moviments. De moment hi ha quatre candidatures (per formalitzar-se necessitaran l'aval del 5% dels 8.700 militants) que han fet un pas endavant per liderar ERC en la nova etapa que obrirà el conclave. Són aquestes: Militància Decidim, Nova Esquerra Nacional, Foc Nou i Recuperem ERC.

La primera està liderada per Junqueras, mentre que la segona compta amb dirigents com Teresa Jordà, Marc Aloy, Xavier Godàs i Alba Camps, i els suport de Rovira i l'expresident Pere Aragonès. La tercera té com a cares visibles l'exconseller Alfred Bosch i l'exdiputat Jordi Orobitg, mentre que l'última procedeix del Col·lectiu Primer d'Octubre, amb Xavier Martínez Gil al capdavant. Què pensen sobre els principals debats que sobrevolen el partit? Aquestes són les respostes a les preguntes de Nació.

Renovació interna i el cas dels cartells

Els cartells dels Maragall continuen tensionant les sigles, perquè indiquen una manera de procedir -l'estructura B- que casa poc amb la història del partit. "És el pitjor cas que hem tingut en 93 anys d'història", remarquen des de la candidatura liderada per Junqueras. Una llista que aposta perquè l'expresident "faci el mateix que el 2011", quan va aterrar al càrrec. "Ho renovem tot i mantenim el líder", resumeixen, al mateix temps que indiquen que la renovació per si mateixa "no és un valor". Des de Nova Esquerra Nacional posen l'accent en el fet que "no comparteixen" les pràctiques que denoten els cartells, i insisteixen en la idea que Junqueras no pot continuar en el càrrec.

"El nou clicle no pot estar liderat per les persones que han ostentat la presidència i la secretaria general", ressalten, i veuen "lògic", en aquest sentit, que Rovira ja hagi fet un pas al costat. "La nostra proposta és d'evolució d'ERC per entomar un nou cicle que ja no és el del procés", apunten. Des de Foc Nou, Orobitg defineix com a "intolerable" el cas dels cartells -reclama modificar estatuts i reglaments perquè no es produeixin casos així, i que la militància pugui participar més-, i posa l'accent en el fet que, més que renovació, cal "regeneració". Martínez Gil, de Recuperem ERC, manifesta que la renovació passa per posar al dia l'estratègia política sencera, al marge dels noms que hi hagi al capdavant.

El pacte amb el PSC i la governabilitat a Catalunya

La consulta sobre el pacte amb els socialistes va evidenciar la divisió existent sobre el rumb. Tant des de la candidatura de Junqueras com des de Nova Esquerra Nacional assenyalen que el partit ha de ser "vigilant" i "exigent" amb l'acord. Mentre Militància Decidim assegura que es "jugarà" amb les "cartes que hi ha sobre la taula", els de la candidatura coral -encara no han decidit qui assumirà els càrrecs- mantenen que la governabilitat "només serà possible si es compleixen els compromisos de país". "En cas contrari, no donarem crèdit", indiquen des de la llista que es presenta com a renovadora. Al mateix temps, el projecte de Junqueras demana que ERC es defineixi per ella mateixa, no pels acord.

Foc Nou, per la seva banda, està integrat per un gruix de quadres que es van posicionar en contra de l'acord amb el PSC, però se'l fan seu. "La nostra voluntat és que, si tenim la direcció del partit, no en deixarem passar ni una", assenyala Orobitg. "Sobre el paper, l'acord és bo, però és molt difícil de complir", remarca l'exdiputat. Pel que fa a Recuperem ERC, Martínez Gil ressalta que són contraris als acords amb els socialistes des que es va arribar a la primera entesa per investir Pedro Sánchez a principis del 2020.

La relació amb el PSOE

ERC té una relació consolidada amb els socialistes a l'Estat, i l'estrena ara amb el PSC en clau catalana. Què s'ha de fer a Madrid en aquesta legislatura? "Sánchez s'ha de guanyar l'estabilitat, i està vinculada als interessos de país i al compliment dels acords subscrits", apunten des de Nova Esquerra Nacional, que també assenyala que ERC ha de continuar com a "garant" per aturar l'extrema dreta. Qualsevol relació, en tot cas, passa per complir "íntegrament" els pactes. I la candidatura de Junqueras, què en pensa? "Els acords no es poden complir amb tres mesos", diagnostiquen, al mateix temps que indiquen que encara és d'hora per saber si el PSOE s'acabarà "enrocant".

"Serà un tema d'actitud", insisteixen des de Militància Decidim. Pel que fa a Foc Nou, Orobitg lamenta que els republicans s'hagin vist "condicionats per la por" en les decisions que han adoptat en els últims mesos, ja sigui la investidura d'Illa o el manteniment del suport a Sánchez. "Creiem que hem de prendre decisions basades en els nostres principis i valors, i no en la por al PP i a Vox. Ens hem de focalitzar en els nostres objectius", indica l'exdiputat. Martínez Gil insisteix en la idea que qualsevol entesa amb els socialistes ha de passar pel reconeixement del dret a l'autodeterminació, a diferència del que ha fet -diu- la direcció actual: "Aparcar l'1-O i gestionar el mentrestant".

Com recosir la unitat independentista

L'independentisme travessa un moment complex, amb la Diada menys massiva dels últims dotze anys -pandèmia al marge- i una evident incapacitat per traçar un rumb estratègic unitari des de la nit de l'1-O. "Treballarem per recomposar l'espai de l'esquerra independentista i sobiranista, i per recosir des de les diferents tradicions polítiques i estratègiques una unitat d'acció per seguir avançant cap al referèndum", mantenen des de Nova Esquerra Nacional, des d'on conviden tots els actors a fer "autocrítica", si cal "de manera conjunta". Poden tornar-se a entendre Junqueras i Carles Puigdemont? "Sempre han intentat el millor per Catalunya", resumeixen des de Militància Decidim.

Des de l'entorn de l'expresident d'ERC, això sí, remarquen que la unitat s'ha materialitzat a Madrid, on Junts -diuen- s'ha acabat sumant a l'estratègia dels republicans sense que s'hagi pactat prèviament. Des de Foc Nou, Orobitg assegura que "no tiren la tovallola" -una expressió que va fer servir Rovira fa unes setmanes- i que cal aparcar el "cofoïsme" dels últims anys, en els quals -manté- Junts ha pecat de "supèrbia". "Hem de trobar la forma de no agredir-nos", recalca. Pel que fa a Recuperem ERC, Martínez Gil defensa arribar a acords estratègics que no tenen per què passar per acords electorals. Les quatre precandidatures encara tenen dos mesos per polir les propostes.