Rufián avisa Sánchez que només la taula de diàleg el salvarà de «fer les maletes» de la Moncloa

El president del govern espanyol evita concretar quan es reunirà la mesa de negociació i alerta ERC que "no acceptarà lliçons" d'esquerres després de la negativa a la reforma laboral

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián | ACN
16 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:40h
La taula de diàleg ha tornat a sobrevolar la sessió de control al Congrés dels Diputats. El cap de files d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha advertit aquest dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que només negociant amb Catalunya aconseguirà no haver de "fer les maletes" de la Moncloa. Un missatge coincident amb el que ha llançat poca estona abans el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que des de TV3 ha advertit que només el suport de l'independentisme permetrà al líder del PSOE resistir l'avenç de la dreta i la ultradreta en les properes eleccions.

"Qui cregui que si la mesa no funciona només desgasta l'independentisme, s'equivoca. El fracàs de la mesa de negociació també és un fracàs de l'esquerra espanyola. Cada vegada que l'esquerra espanyola fracassa, a nosaltres no ens va malament, i acaba governant la dreta i la ultrareta. Senyor president, per favor, li exigeixo que posi polítiques d'esquerres sobre la taula, no una reforma laboral aplaudida per Ana Patricia Botín. I que afronti el conflicte amb Catalunya, potser només així exitarà fer les maletes de la Moncloa", ha reflexionat Rufián. Sánchez ha evitat posar data a la taula i ha remarcat que "no acceptarà" lliçons d'esquerres per part d'ERC.

Sánchez exigeix a Casado trencar amb Vox
Què ha de fer Pablo Casado si vol que el PSOE es plantegi negociar amb el PP a Castella i Lleó per tal que la formació conservadora no depengui de Vox? En primer lloc, "demanar ajuda". En segon lloc, "explicar per què la ultradreta no pot estar als governs". I, en tercer lloc, aclarir si aquest veto als de Santiago Abascal "és per sempre i a tot arreu". És a dir, que es trenquin els acords amb l'extrema dreta arreu de l'Estat. En aquests termes s'ha expressat Sánchez en el primer intercanvi de l'any amb el PP.

"Ja ha perdut quatre eleccions des que va arribar a la Moncloa, i això que ha fet trampes amb tots els instruments de l'Estat, inclosos els fons europeus a la carta dels governs socialistes", ha ressaltat Casado, que ha encadenat un reguitzell de retrets contra el líder del PSOE, entre els quals no han faltat els indults i les presumptes cessions a ETA per amorosir Bildu. "Per què va votar en contra de prohibir els homenatges a etarres? Quan deixarà de deteriorar les institucions de l'Estat? Nosaltres estem amb les víctimes. I vostè?", ha preguntat el líder conservador. Sánchez li ha retret els "insults", i ha demanat a Casado que "compleixi la Constitució", que no s'alineï amb "trànsfugues" i que no posi en qüestió els lletrats del Congrés pel vot erroni d'un diputat del PP en la reforma laboral que va permetre tirar endavant la norma.

El líder del PSOE ha demanat "desbloquejar" la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i el cap de files del PP li ha remarcat que es podria fer "avui mateix" si són els jutges "els que escullen els jutges" com, segons ell, assegura la Unió Europea (UE) a l'hora de tenir en compte la independència judicial. Les dues formacions es van posar d'acord per renovar bona part de les institucions constitucionals fa tan sols uns mesos -del Tribunal Constitucional al Tribunal de Comptes, passant pel Defensor del Poble-, però el CGPJ porta més de mil dies sense ser renovat amb Carlos Lesmes al capdavant.