Rufián demana disculpes per la «contundència» a l'hora de criticar els contactes russos de Junts

El partit va encarregar al seu portaveu al Congrés desmarcar-se dels moviments de l'entorn de Puigdemont, segons expliquen fonts pròximes al dirigent

Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu al Congrés.
Gabriel Rufián, en una imatge d'arxiu al Congrés. | ACN
16 de març del 2022
Actualitzat a les 15:57h
Gabriel Rufián ha demanat "disculpes si la contundència" de les seves paraules a l'hora de censurar els contactes russos de Carles Puigdemont i el seu entorn detallats per mitjans com El Periódico i El Confidencial van "molestar segons qui". En unes declaracions als passadissos del Congrés, el dirigent ha argumentat que el moviment independentista es juga la seva "credibilitat" i que la seva relació diplomàtica "ha de ser sempre amb democràcies occidentals". 

"De cap manera ens hem de vincular amb el Kremlin. La situació exigeix una vehemència que és important", ha insistit tot reiterant que, tot i la seva convicció, demana disculpes. El per què el portaveu al Congrés va fer aquestes declaracions s'explica, segons explica el seu entorn, perquè així ho havia acordat ERC.

Fonts del partit republicà a Madrid expliquen que la permanent d'ERC va acordar dilluns que Rufián seria "contundent" públicament contra els contactes russos de Junts, segons ha avançat Europa Press i ha confirmat Nació Digital. En canvi, fonts de la direcció de Calàbria asseguren que no era un encàrrec específic a Rufián, sinó que hi havia una instrucció general de "desmarcar-se de qualsevol tipus de vinculació" amb Rússia. El que no es va pactar va ser la fórmula verbal utilitzada per fer-ho.

"És el que hem anat dient i ho mantenim: l'estratègia internacional de l'independentisme ha de passar per les democràcies occidentals", afirmen des de la direcció republicana, abocada en aquests moments a sufocar l'incendi provocat per les paraules de Rufián en el seu soci de Govern.

El dirigent va carregar contra els "senyorets que es passejaven per Europa amb gent equivocada i que es creien James Bond", afirmació que ha estat una bomba de rellotgeria en les sempre complicades relacions entre ERC i Junts al Govern. Fins a tal punt, que Junts, via el seu portaveu, Josep Rius, ha demanat una rectificació a Rufián i ha avisat que "s'analitzaria" l'aliança a la Generalitat si no ho feia.

Petició de compareixença al Parlament
De fet, Junts ha registrat ja una petició de compareixença de Rufián al Parlament per explicar les seves paraules, de la mateixa manera que han promogut que ho facin Puigdemont i el director de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay. Aquest últim va admetre en una entrevista al Més 324 el passat 3 de setembre que havien existit contactes, va defensar que no eren delicte, i va argumentar que l'objectiu de crear un estat independent necessitava "tenir relacions amb tots els països, també amb Rússia, com a gran potència". 

La cadena d'esdeveniments arran de les paraules de Rufián es va posar en marxa en paral·lel a la roda de premsa de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, d'aquest dimarts, que va esquivar la polèmica. Però el vicepresident Jordi Puigneró no va trigar en posar-se en contacte amb el president Pere Aragonès per traslladar-li el seu "enuig" per les paraules "intolerables" de Rufián. 

La demostració més palpable del conflicte va ser el tuit del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, a través de Twitter. "És possible ser més ignorant? En tot cas és impossible ser més miserable. I és indiscutible que qui parla així ⁩ es converteix de fet en portaveu oficial de les clavegueres de l'Estat i la bombolla de la dreta mediàtica. Així no, ⁦Gabriel Rufián⁩", va assenyalar Sànchez