Sánchez amplia la querella contra el jutge del cas Begoña Gómez

L'Advocacia de l'Estat va presentar dijous un nou escrit i parla "d'interpretacions forçades", segons avança 'El País'

Redacció
31 d'agost de 2024, 11:40
Actualitzat: 11:40h
Begoña Gómez i Pedro Sánchez
Begoña Gómez i Pedro Sánchez | Cedida

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ampliat la querella per prevaricació contra el jutge Juan Carlos Peinado en la causa que instrueix contra la seva dona, Begoña Gómez, pels presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis.

Segons ha avançat El País, l'Advocacia General de l'Estat va presentar dijous passat un nou escrit davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) on sol·licitava ampliar la querella per prevaricació judicial contra Peinado en considerar que el magistrat "contravé la doctrina existent", practica una "injustícia intrínseca" i fa "interpretacions forçades o artificioses" en la causa contra la dona del president espanyol.

La reacció de Sánchez i l'executiu es produeix després que el titular del Jutjat d'Instrucció 41 de Madrid afirmés en una providència que es podien extreure "conclusions" del "silenci" de Sánchez, que el 30 de juliol a la Moncloa es va acollir al seu dret a no declarar com a testimoni en la causa.

Així, l'Advocacia de l'Estat acusa Peinado d'una "infracció del deure que correspon al jutge en l'aplicació de les seves facultats". A més a més, l'òrgan jurídic ha recalcat en el seu nou escrit que "el que busca amb aquestes actuacions en tot el que pertoca la presidència del govern és donar-hi una publicitat que precisament és incompatible amb el règim de presa de declaració en aquests casos i en l'eficàcia processal, partintd'inferències on no n'hi ha o fent interpretacions forçades o artificioses de preceptes legals i principis processals".

L'Advocacia General de l'Estat ha afegit que Peinado "converteix un dret processal de certs testimonis en una font infundada d'inferències amb efectes processals, amb menció indirecta d'una doctrina en absolut aplicable al cas i que contravé la de la institució de la dispensa de declaració". L'òrgan ja va presentar una primera querella contra Peinado per prevaricació i en defensa de la "dignitat de la institució" de la presidència el mateix dimarts 30 de juliol. Segons la Moncloa, Sánchez és víctima d'un "muntatge" i d'una "causa política" sense recorregut.