Sánchez enterra la via Puigdemont: «No hi ha una majoria independentista»

El president del govern espanyol descarta que el PSC faciliti la investidura del líder de Junts, i li demana que "accepti la realitat" del 12-M, que demostra que els catalans volen "convivència i gestió"

Pedro Sánchez amb Salvador Illa en un acte de campanya del PSC
Pedro Sánchez amb Salvador Illa en un acte de campanya del PSC | Lorena Sopêna/Europa Press
17 de maig del 2024
Actualitzat a les 18:23h

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha descartat categòricament que el PSC faciliti una investidura de Carles Puigdemont al Parlament. Sánchez ha recordat que el líder de Junts es va presentar per guanyar i mantenir una majoria independentista, i no ha aconseguit ni una cosa ni l'altra. "L'independentisme no té majoria", ha remarcat. En aquest sentit, ha demanat a Puigdemont que accepti que "la realitat és la realitat". "Pot fer com Feijóo i considerar-se el president legítim, però els números són els que són", ha reblat. 

En una entrevista a La Sexta, Sánchez ha dit que el 12-M suposa obrir una nova etapa i deixar enrere el procés, i prioritzar la gestió dels serveis públics. "Tots els camins porten al mateix protagonista: Salvador Illa", ha resumit. La governabilitat d'Espanya està en risc si Puigdemont no és president? Segons el president del govern espanyol, la societat catalana va parlar clar el 23 de juliol i també el 12 de maig, i es va mostrar favorable a un govern de coalició a l'Estat

Des de la nit electoral, Puigdemont ha alimentat la idea d'una possible investidura, gràcies als vots d'ERC -els republicans no ho contemplen, ara com ara- i a l'abstenció del PSC, que els socialistes descarten. Les paraules de Sánchez acaben d'enterrar aquesta via. Segons el president del govern espanyol, l'estratègia del retrobament amb els indults i l'amnistia "ha donat resultats", perquè l'independentisme ha perdut la majoria i Illa és el guanyador de les eleccions. "Espanya està més unida que el 2017", ha reblat.

Sánchez ha demanat "responsabilitat" als partits catalans perquè hi hagi un nou Govern presidit per Illa, que no només ha guanyat les eleccions -en vots i en escons, com s'encarreguen de recordar els socialistes- sinó que té opcions de configurar una majoria parlamentària. "La ciutadania no entendria que hi hagués una repetició electoral", ha afirmat. El líder del PSC prioritza un govern en minoria amb el suport de les formacions progressistes, però deixarà temps a ERC perquè facin el seu procés intern.

El president espanyol ha criticat PP i Vox, i ha lamentat que "trobin a faltar el procés". Mentre a Madrid alerten que el procés està més viu que mai per culpa de les polítiques de Sánchez, a Catalunya assenyalen que el procés ha mort. "Els catalans han dit que s'ha acabat, que volen un nou temps regit per la convivència, l'acord i la gestió", ha afirmat. Sánchez serà aquest dissabte a Barcelona en un acte amb Illa i la candidata del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, per mirar d'aprofitar l'onada del 12-M amb la vista posada al 9-J.

El PP no s'ho creu

Per la seva banda, el PP ja ha dit que desconfia de les paraules del president del govern espanyol. "La seva paraula no té valor", ha afirmat Carmen Fúnez, vicesecretària d'organització territorial del PP. en la mateixa línia, l'eurodiputat Esteban González Pons ha assegurat que si la Moncloa depèn de Puigdemont, Sánchez farà el que calgui.